Що не можна робити на свято Андрія Первозваного, яке буде завтра (ФОТО)

Раніше в цей день дівчата особливу увагу звертали на зуби

День Андрі́я (Калита) — народно-християнське свято, припадає на 30 листопада (13 грудня) , вважається днем пам'яті мученицької смерті одного із дванадцяти апостолів Христових — Андрія Первозваного

Андрія Первозваного завжди відзначають 13 грудня. Як і в будь-яке інше велике релігійне свято, на Андрія не можна займатися фізичною працею, шити, в'язати, вишивати.

Заборона накладається й на будь-яку хатню роботу: не можна прибирати, прати, прасувати тощо.

Не можна 13 грудня лаятися та кричати, ображати інших та відмовляти в допомозі, пише РБК-Україна.

Оскільки продовжується Різдвяний піст, для вірян залишаються під забороною гучні розваги, вживання м'яса, яєць, риби, молока, а також алкоголю.

Великим гріхом церква вважає ворожіння на Андрія, зрештою, як і в інші дні. Хоча раніше дівчата завжди ворожили на судженого саме в ніч на 13 грудня.

За церковними легендами, святий проповідував християнство у Скіфії й дійшов аж до Києва, де на одному з пагорбів поставив хрест зі словами: «Чи бачите гори ці? Повірте мені, на них засяє благодать Божа»

Важливі традиції

У свято вірянам треба відвідати храм і помолитися святому. Апостол Андрій вважається покровителем сімейного щастя, кохання та шлюбу.

Також українці традиційно варять і їдять у цей день пісні вареники з картоплею та капустою, маком та гречкою, ягодами і грибами.

Вважається, що на Андрія обов’язково потрібно поласувати варениками, аби бути щасливим в наступному році. Вареники з маком. Ілюстрація:nasha-kuhnya.com

Народна назва Дня Андрія – Калита. Так колись називали обрядові коржики, які підвішували до стелі

Молоді хлопці мали по черзі спробувати відкусити шматок такого коржика, підвішеного до стелі, без допомоги рук.

 

Важливо це зробити не засміявшись, та ще й верхи на кочерзі. Тим, кому це вдається - доля обіцяє щасливе одруження, а хто був не дуже вправним - йшов «від калити» з вимазаним сажею обличчям.

 

Дівчата ж спостерігали за цим дійством, відзначаючи – хто має які зуби й приглядаючи собі майбутнього чоловіка.

За народною традицією незаміжні дівчата в ніч проти Андрія ворожать на нареченого, хоча церква виступає категорично проти будь-яких занять магією.

Перекази говорять, що в тому будинку, де з особливим трепетом відзначали День Андрія, очікується хороший та родючий врожай.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень