Що клали на поріг 6 липня, щоб відвести від дому лихо: народні прикмети

У ніч з 6 на 7 липня відзначають свято Івана Купала

Ніч на Івана Купала наші пращури вважали магічною. Вірили, що на Івана Купала духи землі, води і вогню говорять з людьми і це може як нашкодити, так і дати людині невичерпні сили і прихильність природи.

У цей день слід обов'язково скупатися - наші предки 6 липня йшли до бані. Вважали, що вода в цей день має цілющу силу - можна змити з себе не тільки бруд, але і весь негатив, а також відігнати хвороби на весь рік. Також збирали цілющі трави і коріння.

Згідно з народною легендою, в ніч на 6 липня на кілька хвилин розквітає квітка папороті - той, хто знайде її стане провидцем і зможе відшукати скарб.

Святкування Івана Купала традиційно проводили на березі річки. Обов’язковими атрибутами свята є вогонь та вінки.

Всередину вінка поміщали свічку і відпускали його за течією. Якщо вінок пішов на дно відразу ж – коханий розлюбив. Вінок пристав до берега – доведеться чекати весілля як мінімум ще рік. 

Святкове вогнище в обрядових діях мало велике значення і силу, адже, вважалось, що воно очищає людей, які стрибають через нього, від усього поганого.

Наші пращури вважали, що пара, яка, взявшись за руки, успішно перестрибувала через багаття, має щасливо прожити разом усе життя.

Також  у купальську ніч із 6 на 7 липня клали на поріг будинку кропиву, будяк і звіробій. За повір'ям, ці трави відлякають нечисту силу у наймістичнішу ніч в році.

Що не можна робити 6 липня

За повір’ям, цієї ночі прокидається уся лісова нечисть, тому наші предки старалися не спати у ніч напередодні свята. Вважали, що вночі до хати можуть завітати домовики, водяні, русалки, дідьки.

На Івана Купала краще нічого не давати, не продавати і не позичати. А знайдені на дорозі гроші, навіть якщо сума велика, піднімати не варто, адже це може накликати на родину бідність.

Вагітним в ніч з 6 на 7 липня слід триматися подалі від води, також і літнім людям, і дітям. Вважалося, що їх слабким організмам нечисть може в цей час принести шкоду.

Наші предки дотримувалися заборони куштувати ягоди до Івана Купала. За повір’ям, дітям жінок, які нехтували цією забороною, Божа Матір відмовить на тім світі у ягодах, бо начебто їхню страву матері з’їли.

Не можна 6 липня стригти волосся. Вірили, що буде постійно боліти голова.

Народні прикмети на 6 липня

  • Дощ у цей день обіцяє ще п'ять днів сирої погоди
  • Велика роса 6 липня – буде врожай огірків та горіхів.
  • Дощовий день – на неврожай.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень