Сезон збирання грибів: Скільки випадків отруєння вже зафіксували на Рівненщині

З початку року

На Рівненщині розпочався сезон збирання грибів.

Жителям тих районів, де під час війни не заборонено ходити до лісу, варто запам’ятати, що в нашій місцевості є близько 80 видів не їстівних грибів, приблизно 20 із них – особливо небезпечні для життя людини.

З 2021 по 2023 роки на Рівненщині зареєстрували 9 випадків отруєнь грибами, 3 із них – цього року. Випадки отруєння реєстрували у квітні, червні та серпні. Потерпілі родом із Сарненського та Рівненського районів. Про це Радіо Трек повідомили в обласному центрі контролю й профілактики хвороб.

Щоб уникнути неприємностей з грибами краянам варто дотримуватись декілька порад:

  • збирати можна лише добре знайомі молоді гриби;
  • не збирати гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, тому, що гриби вбирають в себе отруйні речовини, важкі метали;
  • ніколи не куштуйте сирі гриби;
  • готувати гриби протягом першої доби після збирання та відварювати не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику, не більше ніж добу.

Гриби не радять споживати:

  • жінкам у період вагітності та грудного вигодовування;
  • дітям до 12 років;
  • людям похилого віку.

Фахівці наголошують, якщо у вас проявився хоча б один із  симптомів отруєння після вживання грибів – негайно зверніться до лікаря.

Якщо є можливість промийте шлунок простою водою чи прийміть таблетки активованого вугілля з розрахунку 0,5 грама на кг маси тіла  та пийте багато рідини, підсоленої води або прохолодного чаю, щоб  відновити водно-сольовий баланс.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень