Середня зарплата в Україні - 14 тисяч гривень. Сьогодні свято у тих, хто підраховує ці цифри

День працівників статистики

Десятки тисяч звітів від семи тисяч підприємств області проходять через руки майже 150 працівників головного управління Держстату. Вони збирають і обробляють інформацію від інфляції та розмірів зарплат – до кількості телевізорів.

 

 5 грудня в Україні відзначають День працівників статистики. В нашому обласному управлінні 90% співробітників – жінки. Середній вік працівника – 46 років.

Головним досягненням Служба статистики вважає запровадження електронних звітів, адже тепер більшість даних оперативно надаються в електронному вигляді.

В цілому для збору інформації у служби є план статистичних спостережень. Йдеться про збирання статистичної звітності, здійснення одноразових обліків, переписів (опитувань), вибіркових та інших обстежень.

За 9 місяців 7 тисяч підприємств і організацій області подали управлінню майже 64 тисячі звітів.

Суттєвих змін вітчизняна статистика зазнала протягом останнього десятиліття. Серед основних досягнень – запровадження електронної звітності.  

Важливим нововведенням для органів державної статистики та респондентів є безоплатне подання статистичної звітності в режимі онлайн, яке здійснюється через електронний «Кабінет респондента».

Сайт Дежрстату - головний інструмент поширення статистичної інформації.
Сайт Дежрстату - головний інструмент поширення статистичної інформації.

На сьогодні уже майже 1,5 тис. респондентів користується цим сервісом, - розповідають в Держстаті.

Багато змін в методиці досліджень і збору інформації відбулися за всіма напрямами.

 

Скільки осіб працює в Головному управлінні статистики

Структура Головного управління статистики у 2021 році складається з 18 структурних підрозділів.

Станом на початок року в Головному управлінні статистики працювало 147 осіб, з яких 111 осіб мають статус державного службовця. Слід відзначити, що 99% працівників мають вищу освіту ступеня магістра, 36% – дві та більше вищих освіти.

Рівненські статисти приходять працювати сюди.
Рівненські статисти приходять працювати сюди.

Питома вага жінок, які працюють на посадах державних службовців у Головному управлінні статистики, становить 92,8% їх загальної кількості.

Середній вік працівників Головного управління статистики становить
46 років.

 

Яке обладнання допомагає у роботі

Для опрацювання даних державних статистичних спостережень розроблено спеціальні комплекси обробки статистичної інформації, які функціонують без використання спеціального обладнання. На сьогодні у статистичному виробництві задіяно близько 140 одиниць комп'ютерної техніки.

 

Проблеми

Серед проблем служби – нестача IT-фахівців, особливо тоді, коли в країні готуються до перепису населення спільно з компанією «Apple». Відлякує «айтішників» неконкурентна зарплата.

 

(РИС + М'ЯСО) / 2 = ГОЛУБЦІ 

Середня заробітна плата в регіоні чи країні часто стає об’єктом жартів. Її розраховує держстат, а люди часто жартують, що розрахунок «в середньому» не показує реальну ситуацію в країні.

Мовляв, я їм м’ясо ти їси рис – в середньому ми їмо голубці.

 У Держстаті вважають інакше. Кажуть, їхній підхід забезпечує надійне оцінювання рівня заробітної плати на національному та регіональному рівнях.

Показник щодо середньої заробітної плати визначається на підставі даних, які отримали під час обстеження підприємств із питань статистики праці.

Для організації спостереження використовують комбінований підхід, за яким великі й середні підприємства із середньою кількістю працюючих 50 і більше осіб обстежуються на суцільній основі. 

Малі підприємства з кількістю працюючих від 10 до 49 осіб відбираються із застосуванням вибіркового методу.

Так, середня заробітна плата по Рівненській області у жовтні 2021 року становила 12440 грн, що на 1605 грн менше ніж у середньому по Україні.

Залишається значною диференціація рівнів оплати праці за сферами зайнятості.

  • Найбільш оплачуваними в області у жовтні були працівники:
  • лісового господарства та лісозаготівель - 22591 грн;
  • Промисловості - 15715 грн;
  • Фінансової та страхової діяльності - 14899 грн;
  • Державного управління й оборони; обов’язкового соціального страхування  - 14399 грн;
  • Найнижча заробітна плата зафіксована у працівників тимчасового розміщування й організації харчування  - 5762 грн;
  • Серед промислових видів діяльності – на підприємствах з виробництва гумових і пластмасових виробів - 6970 грн.

 

Хто користується послугами Головного управління статистики

Спектр користувачів результатів статистичного виробництва розкладається на надзвичайно неоднорідні сукупності:

Від пересічних громадян, учнів, студентів, освітян, діячів культури і науки до представників бізнесових, банківських і комерційних структур, політичних кіл, засобів масової інформації і громадських об’єднань.

Проте основними користувачами, як і раніше, залишаються органи державної влади та місцевого самоврядування.

 

Звідки береться інформація про чисельність населення на Рівненщині та рух населення

Чому вона не співпадає із цифровим переписом, проведеним у 2019 році?

Базові дані про чисельність населення кожного з населених пунктів, районів, областей та України в цілому отримані органами державної статистики за результатами Всеукраїнського перепису населення 2001 року. Тенденції щодо зміни кількості населення в області аналізуються органами статистики щомісячно

У міжпереписний період здійснюється щомісячний розрахунок чисельності населення з урахуванням адміністративних даних щодо природного руху населення, а це дані державної реєстрації актів цивільного стану та міграційного руху населення - це дані реєстрації та зняття з реєстрації місця проживання. Цю інформацію надає Мінюст і Міграційна служба.

Водночас зважаючи на те, що після проведення останнього перепису населення минуло 20 років, упродовж яких спостерігались значні зміни в економічних, соціальних, демографічних та міграційних процесах, різниця між чисельністю населення, яку розраховують органи державної статистики та чисельністю населення, облік якого здійснюють органи місцевого самоврядування може бути суттєвою.

Врахувати всі демографічні події та нерівномірність змін поселенської мережі на рівні кожної адміністративно-територіальної одиниці, застосовуючи статистичні й математичні методи, неможливо. Саме тому нагальним питанням є проведення перепису населення.

До 2001 року протягом 40 попередніх років в області спостерігався ріст населення. Спад чисельності населення зафіксовано із 2001 до 2009 року.

Із 2010 року чисельність населення області почала зростати до 2017 року, а з 2018 року знову зменшуватись. На 1 січня 2021 року чисельність населення області становила майже 1 мільйон 150 тис. осіб. Це на 30 тисяч менше, у 2001 році.

У сільській місцевості проживає 52,5% населення області. На 1000 жінок в регіоні припадає 905 чоловіків.

 

Платні послуги

У Держстату є послуги, які можна отримати за гроші. Статисти можуть підготувати інформацію, яке не передбачена планом держстатспостережень. Вартість статистичної інформації розраховується відповідно до витрат робочого часу у людино-годинах, який затрачено на підготовку інформації. 

Найбільше запитів на адресу Головного управління надходить з питань статистики цін та статистики населення. За обсягом є запити як щодо одного показника, так і значно більшої кількості інформації.

Так, у 2020 році на замовлення користувача було підготовлено збірник «Жінки та чоловіки Рівненщини», який характеризував гендерну ситуацію в регіоні.

 

Наука та інновації

Інформація про науку, технології та інновації узагальнюється на основі даних форм державних статистичних спостережень ''Обстеження інноваційної діяльності підприємства'' (один раз на два роки) та "Звіт про здійснення наукових досліджень і розробок». Востаннє зазначені спостереження проводились за 2020 рік.

Також Держстат має можливості відстежувати наукові дослідження та інновації на підприємствах. Це речі, які грають визначну роль у економічному зростанні.

В Служби статистики однією з останніх інновацій став додаток «Статистика в смартфоні».

 

Споживчі ціни

Як уже говорили раніше, одним із найпопулярніших видів інформації є споживчі ціни.

Список, за яким розраховуються ці дані у 2021 році, нараховував 328 товарів та послуг.

Щоденно спеціалісти Головного управління статистики на відібрані для спостереження товари і послуги реєструють майже 2,5 тисячі цін тарифів на
624 підприємствах торгівлі та сфери послуг та 6 ринках.

На основі отриманої інформації Державною службою статистики здійснюється розрахунок середніх споживчих цін та індексу інфляції.

 

Наскільки швидко оновлюється статистична інформація

Державні статистичні спостереження поділяються за термінами подання на місячні, квартальні, річні. Є й такі, що збираються один раз на два або чотири роки.

 

Як збирається інформація щодо доходів, витрат і життєвого рівня населення

Основним джерелом інформації є вибіркове обстеження умов життя домогосподарств. Його запровадили у 1999 році. Здійснюється на постійній основі та базується на міжнародних стандартах.

Участь в обстеженні беруть майже 300 домогосподарств. Вони беруть участь в обстеженні один рік. Обстеження проводилося щоквартально у 4 районах та 6 містах області.

До прикладу, за даними обстеження середній розмір домогосподарства в області протягом останніх 10 років не змінювався та становив 3 особи. За результатами опитування у 2020 році 48,1% домогосподарств мають дітей до 18 років.

Сукупні ресурси в середньому за місяць одного домогосподарства становили 13 тис.грн, з них грошові доходи складали 93,6%.

Протягом останніх 20 років спостерігається зміна у забезпеченні домогосподарств товарами тривалого використання. Так, наприклад, пральні машини у 2000 році мали 58,2% домогосподарств, а у 2020 році – 87,7%, кількість мікрохвильових печей зросла з 2,5% до 55,2%, електропилососів – з 47,9% до 80,8%, кольорових телевізорів – з 55,8% до 97,9%.

У 2020 році 33,7% домогосподарств були забезпечені персональними комп'ютерами, 27,1% – ноутбуками, 16,2% – планшетами.

З більш детальною інформацією всім охочим можна ознайомитися на офіційному вебсайті Головного управління статистики (www.gusrv.gov.ua).

Матеріали для публікації надані Головним управлінням Державної служби статистики у Рівненській області спеціально для Радіо Трек. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень