Сенсаційні знахідки археологів змінили їхнє уявлення про історичну картину заселення Львова (ФОТО/ВІДЕО)

Що розкопали археологи?

Під час розкопок у Львові археологи в районі Підзамче виявили артефакти, фрагменти кераміки та плитки, господарські об'єкти XII-XIII століття та уламки ліпної кераміки орієнтовно VIII-X ст.

Дослідники розповіли, що такі знахідки змінили їхнє уявлення про історичну картину заселення Львова, адже подібні артефакти там знаходять вперше, повідомляє ZAXID.NET.

Виявлені на вулиці Лемківській три свинцеві торгові пломби XIV-XV століть свідчать, що ця територія була біля торгового шляху, і в цьому місці міг бути заїжджий двір, де зупинялися купці. Раніше археологи розкопали ще одну торговельну пломбу з Гданська на вулиці Гайдамацькій.

Торговельна пломба
Торговельна пломба

А на ділянці між вулицею Лемківською і проспектом Чорновола археологам вдалося знайти фрагменти кераміки, яка датується XII-XIII століттями, а також господарські об’єкти, які відносяться до того ж часу. Якщо є об’єкти, значить, було заселення, пояснюють археологи. Бо матеріали можна привезти та загубити по дорозі. А конкретний об’єкт, наприклад, господарська яма, свідчить про осілий побут у тому місці.

– Ми не сподівались їх там знайти, бо ділянка дуже близько до Полтви. Річка тоді була повноводна, могла підтоплювати ділянки. Але рельєфна мапа показує, що там був невеличкий пагорб, і люди могли там селитися, – пояснив науковий співробітник «Рятівної археологічної служби» Остап Лазурко.

На місці досліджень виявили також уламки червоноглиняних амфор. Це імпорт з півдня, що вказує на ведення торгівлі біля дороги. Також знайшли фрагмент полив’яної плитки. У ті часи такими плитками мостили підлоги церков та палаців. У дерев’яних житлових хатах переважно була глиняна долівка.

Фрагмент полив’яної плитки
Фрагмент полив’яної плитки

Декілька років тому археологи на основі своїх розкопок намалювали карту заселення Львова у княжий період, але останні дослідження вносять в неї корективи та розширюють ці межі, розповів Остап Лазурко:

– Ми можемо зафіксувати поширення матеріалу на карті до Лемківської вздовж річки, яка текла (ред. - нині це проспект Чорновола і вулиці Липинського). Отак, на основі цих матеріалів, ми розширюємо поселення, яке існувало за князя Лева. Вище, до Замкової гори, матеріали того часу виявляємо набагато рідше. Був Високий і Низький замок, навколо були поселення, можливо, з церквами. Це був такий торгово-ремісничий посад.

Ще однією сенсацією археологи називають те, що вони знайшли уламки ліпної кераміки орієнтовно слов’янського періоду, орієнтовно VIII-X ст. Раніше такі знахідки розкопували на розі вулиць Краківська та Вірменська.

Ми можемо точно сказати таке: на березі Полтви існувало поселення ще зі слов’янських часів. Це не було місто, а поселення біля торгових шляхів і річки, бо так було зручно. Можливо, воно було знищене монголами, а згодом на цьому місці Лев заснував свою резиденцію, – пояснив Остап Лазурко.

Найцікавіші й найцінніші знахідки різних періодів, виявлені під час розкопок у Львові, можна переглянути на карті.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень