Секрет ідеально прозорого холодцю: 2 найпоширеніші проблеми, які можуть виникнути з його приготуванням (РЕЦЕПТ)

Пояснення, чому він не застигає або мутніє

Холодець — страва, яка вдається не завжди. Найчастіші проблеми: він не застигає або виходить мутним.

Чому холодець не застигає?

У бульйоні бракує колагену. Його найбільше у кістках, хрящах, шкірі та сухожиллях. Якщо їх мало, або м’яса та води взято у неправильних пропорціях — холодець не стане желейним, пише noviydoctor.

Чому холодець мутний?

Причина — сильне кипіння чи погано промите м’ясо. У бульйон потрапляють часточки білка, жиру та залишки крові.

Щоб холодець був прозорим:

  • промивайте м’ясо та кістки до чистої води;
  • зливайте перший бульйон після закипання;
  • варіть на мінімальному вогні 4–6 годин, знімаючи піну та жир;
  • процідіть готовий бульйон через марлю та охолодіть.

У результаті отримаєте прозорий і міцний холодець, який виглядатиме святково.

Інгредієнти:

  • Яловичі гомілки на кісточці — 800 г
  • М’якуш яловичини (наприклад грудка або лопатка) — 1000 г
  • Курячі стегенця — 800 г
  • Свиняча рулька — 1500 г
  • Вода — 4800 мл
  • Морква — 1 штука
  • Цибуля — 1 штука
  • Лавровий лист — 2 штуки
  • Часник — 4 зубчики
  • Перець горошком — 1/4 чайної ложки
  • Запашний перець — 1/4 чайної ложки
  • Гвоздика — 2 штуки
  • Сіль — до смаку (але мінімум 1,5 столової ложки)

Перш за все помийте гомілки, рульку, м’якуш і курячі стегенця у воді до її прозорості. Далі покладіть це в каструлю, залийте холодною водою так, щоб усе було покрито, доведіть до кипіння і кип’ятіть 5–7 хвилин, після чого злийте першу воду — саме в ній накопичуються домішки й темний осад.

Промийте м’ясо й каструлю теплою водою. Залийте гарячою водою.

Доведіть до слабкого кипіння, а потім зменште вогонь до мінімуму й томіть 4–6 годин (можна й довше), щоб колаген повільно переходив у желеутворювальні молекули. Періодично знімайте піну й жир, особливо перші 1–2 години. 

Додайте овочі й спеції за годину до закінчення варіння.

Готовий бульйон процідіть через сито, вистелене марлею або тонкою тканиною. Дочекайтеся, поки він охолоне при кімнатній температурі, потім поставте у холодильник, щоб жир застиг зверху — зніміть затверділий жир ложкою.

Після того розкладіть м’ясо по формах, залийте чистим процідженим бульйоном і залиште охолоджуватися у холодильнику.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублене службове посвідчення прокурора

Загублене службове посвідчення прокурора видане на імʼя Ваколюк Юлії Олександрівни. Прошу вважати недійсним.

Загублено рюкзак із документами

Загублено рюкзак золотистого кольору на зупинці біля Сільпо біля автовокзалу. В ньому  документи, на прізвище Годунко, гроші та дитячі речі. Якщо хтось знайшов, повідомте за номером 0978401501.

Знайдено паспорт у Рівному

Вчора на проспекті Миру на переході біля "Фокстроту" було знайдено пластиковий паспорт України, на ім'я Мікаберідзе Максим Максимович 05.04. 2006 р.н, харківська прописка. Звертатись за телефоном 0979764361 - Богдан

Більше оголошень