Роздувати соціальну допомогу далі нікуди:систему підтримки українців треба перекроїти

Українці перебувають у залежності від матеріальної допомоги і бояться її позбутися

Українців треба стимулювати розвиватися і заробляти. Це необхідно, аби Україна стала успішною країною за 10 років. Українці бояться втратити свою залежність від регулярної соціальної допомоги.

Нам треба зламати все, що є сьогодні соціального, і просто з нуля переформатувати новий суспільний договір про соціальну політику в нашій державі. Багато взагалі громадян є в певному сенсі підлітками: «Держава винна нам: дбати, допомагати, але я не буду брати участі у своєму особистому розвитку, особистому житті, я не готовий брати відповідальність на себе». І це та філософія, яку ми точно мусимо зламати, - каже міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

Оксана Жолнович, фото з мережі

В міністерстві міркують над впровадженням лозунгу «Формуємо спроможності замість залежності». За словами Жолнович чимало людей не хочуть бути спроможними, їх влаштовує той стан, в якому вони знаходяться.

Це здатність  пристосовуватися: ти перебуваєш в зоні комфорту. Навіть якщо це дуже бідне житло, дуже маленька допомога. Але стабільна. Я чула таку фразу: «Нічого не принижує гідність так сильно як вчасно виплачена мізерна зарплата». Це не дозволяє людині відірватися, розвиватися, але й утримує її у незрозумілих, складних рамках, - сказала міністр. 

На переконання Жолнович роздувати чинну систему та кількість соціальних виплат не можна. Вона каже, що необхідно зрозуміти, що соціальна політика - це не про виплати, не про роздування дрібних виплат. Це про те, як підтримати людину, навчити і адаптувати до нових умов життя, успіх якого далі залежить від зусиль самої людини.

Це комплекс послуг. Людина, що втратила кінцівку: запротезувати, навчити використовувати той протез, перенавчити, знайти роботу і випустити у світ. І так по кожному напрямку. Коли ми говоримо про якийсь життєвий випадок ми повинні точно розуміти алгоритм дій. І це те, над чим ми працюємо, - резюмувала міністр.

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень