«Ланцети» знищили вже невелику українську армію»: Як не програти ворогу – небо (ФОТО/ВІДЕО)

Paolo Lumiere про те, як врятувати життя воїнів і здобути – Перемогу

Ми звикли бачити позитивні сюжети з лінії фронту. Складається враження, що росіяни безпорадні, а наші мавіки їх винищують, як сліпих котенят.

Проте в реальності ми вже не контролюємо Соледар і, напевно, будемо змушені залишити Бахмут. Принаймні такі прогнози озвучуються, хоча...

Будемо сподіватися на краще, але очевидно, що ворог зараз перехопив ініціативу та має – перевагу. Причому перевага ця не просто в умовних людях здатних іти масово вмирати, закриваючи тілами кулемети.

Треба бути реалістами: росія має величезний ВПК, прекрасну інженерно-технічну школу, а люди в росії так само як і ми купують додатково все необхідне «для фронту, для перемоги».

При тому, що росіян утричі чи у п’ять разів більше, вони автоматично отримують перевагу і в тепловізорах, і в прицілах, і в багато чому іншому.

Зокрема, справжньою халепою для наших військ виявився російський дрон-камікадзе «Ланцет». Ворожа промисловість виробляє їх сотнями постійно: вони знищують нашу техніку та вбивають наших людей.

Російський "Ланцет"

За цим посиланням ви побачите дані від Oryx, де показано лише підтверджені втрати нашої техніки саме від «Ланцетів». Це десятки танків, десятки САУ, десятки американських артилерійських установок 777 і багато чого іншого.

Ми звернулися до відомого військового оглядача Paolo Lumiere з проханням дати свою оцінку ситуації та пояснити: як мають діяти наші військові на передовій, аби максимально захистити себе та що варто робити нам в цілому, аби отримати перевагу в небі.

Російські САУ б'ють по наших позиціях: це один із ключових елементів "ОрланоАрти" - зв'язки Орланів, які ведуть розвідку, та Артилерії, яка забезпечує "Вогневий вал"

- Почнемо з даних Oryx, - каже Паоло, - Те, що ми там бачимо, це тільки те, що документально підтверджено. Отже, цими «Ланцетами» була знищена ціла маленька армія. В тому числі й техніка, яку ми так довго і так важко вимолюємо у «західних союзників».

І коли хтось питає: «Чому все так погано на фронті?», то серед інших причин й те, що за рік ми так і не вирішили проблему ОрланоАрти, про яку говорилося ще весною. А тепер до ОрланоАрти додались ще Ланцети.

Ворожий БПЛА "Орлан"

(Нагадаємо «ОрланоАрта» - це система взаємодії між ворожими БПЛА «Орлан», які теж постачаються фронту сотнями безперебійно і російською ж артилерією, яка забезпечує вогневий вал, знищуючи наші позиції – авт.).

Оператор "Орлана" миттєво передає координати ворожій артилерії. По суті, це відбувається автоматично

- Орлани з неба нами не скинуті, відповідно після проґавленого «Орлана» (Елерона) прилітає «Ланцет». Бо вони працюють в парі. Тому я повторюю всюди, що аби мінімізувати «Ланцети», нам треба скинути з неба «Орлани».

Крім того, волонтерська спільнота ворога активно включилася в допомогу своїм ванькам різним обладнанням, в тому числі китайськими дронами DJI.

Пригадую, вперше я попередив про загрозу від Ланцетів ще влітку в своєму пості в ФБ Цей пост на цей час ФБ зніс, бо він «декому» не подобався. Вдруге – восени, коли вже доопадала зеленка і ось-ось мало початись масове застосування тих самих дронів-камікадзе.

На жаль, мої попередження про небезпеку Ланцетів були в рівній мірі проігноровані як керівництвом (військовим), так і самими військовими на місцях.

Ок, керівництво читати мої пости не зобов'язане. А військові – куди мене тільки не посилали тоді в коментах.

Десь восени ніби був відданий наказ накривати техніку сітками й маскувати. Але просто віддати наказ – це одне. А зробити щось для забезпечення його виконання і контролю - це зовсім інше.

Другий пост уже викликав жваву дискусію і окремі дії, але реально чухатись почали, коли кількість винесеної техніки перевалила за 60.

Ворожий "Ланцет"

Що робити?

- Якщо по «Ланцетах», то треба, щоб уся техніка була прикрита. Як би важко не було, треба продовжувати робити укриття з сітки-рабиці. Це те, що в наших реаліях найбільш доступно і реально – допомагає. Лише закривати треба не тільки згори, але й ззаду та з боків. Закриватися треба – повністю. Це допомагає.

Також треба нарощувати використання маск-сіток. І особливо тентів.

При цьому тенти мають бути великі. Чим більший за площею тент, тим більший шанс вціліти, адже оператор Ланцета не бачитиме, де точно під ним стоїть техніка. Згадайте гру «морський бій». Це щось подібне.

- Як військові мають це робити, з чого?

- Це вже питання до міністерства оборони. Зокрема, щодо системного забезпечення підрозділів відповідними матеріалами і каркасами/стійками. До речі, треба також повернутися до наварювання протикумулятивних решіток там, де це можливо. Єдине, вони мають бути дещо змінені за формою-розмірами, оскільки Ланцет відрізняється від боєприпасу РПГ.

Ланцет, коли вибухає (а він вибухає майже завжди), то плюється кумулятивним струменем на кілька метрів. Це така розпечена «нитка», при тому майже відсутній фактор руйнування кумулятивної воронки об перешкоду, і щоб знизити її ефективність – треба, щоб простір між сіткою і технікою був якомога більшим, або, в ідеалі – коли сітка-тент чи решітка розвертає «тушку» вбік від корпусу цілі. 

Сітка-рабіца рятує техніку та людей від Ланцетів

Крім того:

  • Продовжувати і нарощування використання запасних позицій, фейкових позицій, макетів техніки. Це дає хороший результат, тож питання в кількості і швидкості створення.
  • Потужні дими миттєвої постановки дим-завіси. Одразу скажу, що в здатність нашого ВПК їх народити я не вірю.
  • Просити у США Minigun M134 (хоча теж не вірю що дадуть).
  • Розробити і робити деякі інші технічні рішення, відносно не дуже складні. Але про їхню концепцію я не буду говорити публічно.

Легендарний Minigun M134 США

ВАЖЛИВО:

Треба налагоджувати взаємодію розрахунків/охорона техніки з ППО-РЕР. Вчасно виявлений над технікою Орлан - це шанс вжити заходів і підготуватись до прильоту Ланцета.

Тут у нас проблема з кількістю ПЗРК, маю це відмітити. І я не знаю, яка ситуація з їхньою нам поставкою союзниками.

Наші десантники застосовують ПЗРК "Ігла" на Донбасі

- А чому нам союзники так слабо дають ПЗРК і чому мало шансів, що США, приміром, дадуть нам Minigun M134? Вони ж повинні мати їх сотні, якщо не тисячі?

Скажу особисту, неекспертну думку: бо не хочуть. No comments. Щодо сотень і тисяч – не факт. Наприклад, нещодавно США публічно визнали що «розучились» (с) робити головки самонаведення до Стінгерів. Ще рік тому я казав про це непублічно. Це просто один приклад. Один з. Оскільки США наш найбільший союзник на цей час – не буду розвивати цю тему зараз.

Маджохеди зі "Стінгерами" свого часу проблем не мали. Жодних

- Тепер щодо Мавіків. Ви стверджуєте, що ворог знайшов їм протидію?

- Так орки сконструювали #окопний_РЕБ. Це вже не великі машини з антенами, а маленькі пристрої на тринозі, які їм масово поставляються їхнім ВПК.

В перспективі кількох місяців це веде до того, що ми залишимось без Мавіків і подібної китайщини взагалі.

Про те, як це працює, детально можете прочитати у Сергій Флеш.

- Що робити?

- Робити те, що ми повинні були зробити рік тому: власні дрони з власним взаємозв'язком польотного контролера з інерціальною логікою. Не осилили. А ті, хто осилив – тримають ці розробки при собі, сподіваючись на «всі гроші» від держзамовлення.

- Що мається на увазі? Поясніть. У нас хтось створив необхідні дрони, але не має замовлень, чи як?

- No comments

- ОК. Тоді чого зараз не розуміють військові на лінії фронту? Головні поради?

- У нас вже розроблені кілька видів дронів-камікадзе, собіватрістю 300 доларів (маленькі) і 3-5 тис. доларів (більші). Треба, щоб чим більше людей, волонтерів та «користувачів», розуміло, що часто краще купити такий дрон, ніж втратити дорогий Мавік через єдиний cкидок гранати в орка.

Тут є певні проблеми, організаційно-фінансові, але потроху в тому напрямку рухаємось. Якщо розробників не посадять «за виготовлення» - буду дуже вдячний державі.

DJI Mavic

Головне – зрозуміти, що основна функція DJI – це спостереження за орками, а не скидання на них гранат. Користуйтесь перевагами камери і зумом з віддалі.

Якщо ж ви раптом втратили картинку і зв’язок з дроном, то більше туди не літайте: втратите наступний дрон. Обов’язково повідомте іншим про район,  де ви втратили дрон.

В динаміці руху орчатини, коли вони в наступі – ще можна літати над ними.

 

Але там, де в них траншеї, де вони закріпились і «обжили», там уже велика імовірність що вони притягли цей окопний РЕБ.

Коли ж ви користуєтесь антидроновими рушницями чи класичними, чи «сковорідками», намагайтеся розташовувати їх так, щоб була видимість рушниці на дрон, але сама рушниця знаходилася нижче рівня землі.

За перешкодою, земляним насипом стосовно орків. Так більше шансів, що вас не запеленгує орча РЕР.

ЗАЗНАЧУ:

Тривають розробки пристроїв детектування наближення дронів (і в тому числі Орланів), пристроїв пеленгаторів. І власного окопного РЕБ.

Деякі проміжні результати вже є. І ті підрозділи, які проявляють ініціативу і цікавляться – мають можливість це тестувати. Нажаль традиційно це робиться купкою ентузіастів, і ніяк не УОП-ом.  (УОП це «Укроборонпром» - авт.).

Весь час цікавтесь станом цих розробок. Ви повинні проявляти ініціативу, це стосується також командирів нижньої і середньої ланки.

- Чи можна щось зробити для протидії ворожим системам РЕБ? Щоб наші військові не втрачали так масово власні БПЛА.

- Щодо Мавіків, то захистити Мавіки від окопного РЕБ орків неможливо через саму суть виконання Мавіка, як цивільного слухняного «правоохоронним органам» дрона. Залишається тримати їх якомога далі від траншей орків, і використовувати камеру і зум для спостереження з нашої території.

Метод, який першим застосовували орки, боячись нашого РЕБ – тримання БПЛА на вудочці на волосіні. Декому у нас було смішно, але тепер не смішно, і у нас все частіше також це використовують.

- Який треба «Мінімальний комплект» для підрозділу на передку для протидії ворожим БПЛА та для власних успішних дій із використанням дронів?

- Протидронові рушниці (в тому числі так звані «сковорідки»), портативні радіодетектори і радіопеленгатори дронів повинні бути у кожного підрозділу не передньому краї. Чимось серйознішим і далекобійнішим перша лінія все одно не буде займатися: у неї і так купа клопотів.

А от друга лінія оборони(якщо вона зроблена, це 300-450 м) уже повинна активно займатися зняттям дронів з голів переднього краю. Це також детектори-пеленгатори, РЕБ, плюс ПЗРК, засоби оптичного виявлення/тепловізори.

Якихось більш специфічних компактних засобів у нас зараз немає. Союзники не поспішають їх давати чи розробляти під наші потреби.

 

Могли б допомогти спеціальні боєприпаси з радіодетонаторами для дрібних дронів на висотах 200-500 м.

 

Наші ж розробки антидронових зенітних ракет і дронів-перехоплювачів ще в процесі. І стає дедалі більш очевидним, що замість УОП-а це також доведеться «витягувати» волонтерам і ентузіастам.

Третя лінія оборони, це рубіж 1-5 км, вже повинна мати станції термо-оптичного спостереження, засоби РЕР в діапазоні 5-6 км, пересувні радари, і активно віджимати небо у Орланів/Елеронів над своєю зоною.

Відносно протидії орчому РЕБ, то ми використали протирадіолокаційні ракети, типу HARM AGM-88 в тій кількості, яку нам захотіли надати союзники. А з окопним РЕБ поки що потрібно боротися класичним методом: міномети. І міни з повітряним підривом.

Випускник Військового інституту зв'язку Сергей Флеш - єдиний наразі публічний експерт з радіоелектронного озброєння, він швидко аналізує події, і така робота дуже потрібна для масової мобилизованої армії, яка має щоденно навчатись на основі власного досвіду

- Окрім проблем, - у чому Ви бачите позитив?

- Хочеться сподіватися, що ми в скорому часі зробимо якісний і кількісний стрибок в створенні тих типів зброї, якої нам так не вистачало весь рік: дрони-перехоплювачі, зенітні ракети, дрони-камікадзе, портативні детектори-пеленгатори і т. д.

Передумови є, наприклад днями наш дрон трохи не долетів до моськви... і, як кажуть, впав не тому, що його виявило і збило орче ППО, а тому що в ньому скінчилося паливо.

Був би попутний вітер (можливо ще й обледеніння мало місце), він міг би долетіти. А це вже цікаво.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень