Росія запускає «фейки» про вакцини, аби українці вмирали від коронавірусу - РНБО

Опублікували звіт

Центр протидії дезінформації РНБО проаналізував телеграм-канали України та підтвердив цілу інформаційну операцію РФ.

Її спрямували на зменшення рівня вакцинації та зростання кількості смертей, заявляють у звіті РНБО.

Там демонструється, як, зокрема, у соціальних мережах та месенджерах поширюються повідомлення про начебто негативні наслідки вакцинації.

Увагу звертають на телеграм-канали, які пов’язані із РФ. Вони просувають деструктивні наративи за допомогою як публікацій, так і ботів у коментарях до них.

Те, що усі ці канали адмініструються з Росії – підтверджує також СБУ.

Телеграм-канали просувають негативну інформацію щодо вакцинації в Україні.

До прикладу, Telegram-канал «Сплетница» поширює такі повідомлення.

Канал у своїх фейках посилається на «дослідження Університету Джона Хопкінса». Хоча насправді там подається статистика з YouTube-каналу під назвою Joel Smalley.

У самому Університеті Джонса Хопкінса немає такого працівника. З іншого боку, якщо подивитися на Telegram-канали, які адмініструються Росією для жителів ОРДЛО та окупованого Криму, йдеться про діаметрально протилежні наративи.

В публікаціях населення інформують про необхідність щеплень, висміюються антивакцинатори, залучаються лідери думок та блогери для просування вакцин.

На важливості вакцинації наголошують і в Росії. Суттєву роль в поширенні ідей антивакцинаторства відіграє одна із церков в Україні. На думку РНБО, йдеться про РПЦ та УПЦ МП.

Так, ця церква організувала мітинг під будівлею Верховної Ради 19 жовтня, куди учасники принесли плакати з гаслами: «Вакцинація вбиває», «Ні медичним експериментам. Захистимо наших дітей». Організатори та учасники вважають, що вакцинація – гріх.

Ця ж церква для російської аудиторії поширює зовсім інші ідеї. Закликає вакцинуватися, поширює інформацію про види вакцин, розвінчує міфи, пов’язані з ними, та зазначає, що щеплення не є гріхом.

Повномасштабна і тривала дезінформаційна операція загрожує життю та безпеці українців, і кількість постраждалих буде зростати, якщо не вжити необхідних заходів для протидії в інформаційному просторі.

Центр протидії дезінформації просить українців звернути увагу на успішність вакцинації у м. Моршин як яскравий приклад подолання дезінформації навколо вакцин і самого вірусу. У Моршині вакцинувалися понад 75% жителів, а кількість смертельних та важких випадків набагато менша, ніж в інших містах України, саме завдяки щепленню.

Нагадаємо, що нині в Україні критична ситуація з поширенням коронавірусу. Щоденна кількість нових випадків коронавірусу та смертей б’є рекорди,  На тій же Рівненщині завантаженість лікарень наближається до 100%.

98% важкохворих, за даними МОЗу, невакциновані. Самі ж теорії змови навколо вакцин і коронавірусу не витримують критики.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень