Різдвяний піст в Україні: дата і традиції

Що потрібно знати про Різдвяний піст

У суботу, 28 листопада, в Україні розпочинається Різдвяний піст, який також називається Пилипівським, адже розпочинається в день пам’яті святого апостола Пилипа.

Цей піст триватиме 40 днів і завершиться 7 січня 2021 року – на Різдво Христове.

Впродовж цього часу віряни повинні молитися, очищатися від гріхів, стримуватися від веселощів і дотримуватися спеціального раціону в їжі, повідомляє 24 канал.

У Різдвяний піст заборонено їсти продукти тваринного походження. Забороняється вживати м’ясо та молочні продукти.

Понеділок, середа і п’ятниця – найстрогіші дні тижня. У ці дні не можна вживати навіть їжу, заправлену олією.

Рибу можна їсти в суботу та неділю, а також на великі свята, які припадають на вівторок або четвер. Якщо ж свята припадають на середу або п'ятницю, то дозволяється додати до свого раціону лише вино та олію.

Тим, хто хоче дотримуватися посту, варто піти за порадою до досвідченого священника, розповісти йому про свій духовний стан і фізичне самопочуття, а також попросити благословення.

Головне призначення посту – очиститися від гріхів серцем, душею й тілом. Через покаяння, молитву і стриманість у їжі кожен християнин зможе з чистою душею та помислами зустріти Сина Божого, що з’явиться на світ.

Різдвяний піст не є таким суворим, як Великий піст. Однак з раціону також виключаються всі молочні продукти, яйця і м’ясо.

Різдвяний період ділиться на 2 періоди:

• 28 листопада – 19 грудня

У понеділок, середу та п'ятницю – сухоїдіння. У вівторок та четвер – гаряча страва з рослинною олією. У вихідні дні (субота, неділя) дозволяється вживати рибу та вино.

Це стосується і таких великих свят, як Введення в Храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), Андрія Первозванного (13 грудня), Миколи Чудотворця (19 грудня).

• 20 грудня – 5 січня

Передсвяткові різдвяні дні, в які не можна вживати рибу та вино.

6 січня – один із найстрогіших днів у пості – Святвечір. Впродовж дня віряни не дозволяють собі навіть крихти їжі. Після сходу першої зірки віряни можуть сідати за стіл та куштувати 12 традиційних страв, які готуються на Святий вечір.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень