Різдвяна квітка: догляд та особливості

Як доглядати за рослиною, щоб вона добре почувалася і тішила цвітом

Різдвяну квітку пуансетію вважають святковою рослиною. Вона цвіте на різдвяний святвечір і напередодні Нового року.

В народі її часто називають різвяником або різдвяною зіркою. 

Ця незвична квітка родом із Мексики. В природному середовищі - це вічнозелений кущ, що росте до трьох метрів у висоту.

Квітки пуансетії маленькі й непомітні на тлі іншої особливості – яскраво-червоних приквітків, що оточують цвіт.

Як купити хорошу пуансетію

В магазині в першу чергу зверніть увагу на листя пуансетії - воно повинне бути чистим, зеленим і сильним, а на дотик здаватися товстим.

На приквітках не повинно бути пошкоджень і плям.

Щоб рослина цвіла якомога довше, обирайте екземпляр з жовтими суцвіттями – це бутончики, які ще не розкрились.

Важливо! Пуансетія дуже чутлива до низьких температур та їх перепаду, тому при транспортуванні подбайте, щоб вона не змерзла – оберніть папером або помістіть в об'ємну сумку. Вдома розпаковуйте не одразу, щоб різкий перепад температур не став для неї шоком.

Це примхлива рослина. Найкраще поставити її в добре освітленому місці біля східного, західного або південного вікна, але так, щоб на неї не потрапляло пряме сонячне проміння.

Як поливати пуансетію:

  • В період цвітіння рослину необхідно рясно поливати теплою водою, але лише тоді, коли верхній шар ґрунту почне підсихати.
  • Після поливу пуансетії через годину необхідно злити всю воду з піддона, це дозволить уникнути надмірного перезволоження грунту.
  • Дуже сприятливі для різдвяної зірки обприскування відстояною водою, що має кімнатну температуру. Це не тільки забезпечить необхідне зволоження рослині, але і захистить її від павутинного кліща.

Квітучу пуансетію не рекомендується підживлювати, ні пересаджувати.

Зазвичай пуансетія перестає цвісти на початку березня. Вона скидає листя і вступає в фазу спокою. Щоб дати їй відпочити перед новим цвітінням, обріжте пагони рослини приблизно на половину і поставте горщик в темне або сильно затінене, прохолодне місце з температурою не менше ніж 10 градусів.

Під час обрізання і пересадки пуансетії необхідно дотримуватися великої обережності, оскільки її отруйний сік здатний викликати подразнення шкіри і слизових, а попадання його в шлунок може призвести до отруєння, що супроводжується проносом і блюванням.

Приблизно на початку травня у квітки закінчується період спокою. Тоді ж настає найсприятливіший час для її пересадки у більший горщик. Потім її варто перенести в освітлене місце і рясно поливати – як при цвітінні.

На початку або в середині вересня, коли помітно похолоднішає, догляд дещо змінюється – поступово скорочується підживлення та поливання.

Щоб різдвяна зірка зацвіла до Нового року, з кінця вересня, для квітки слід скоротити світловий день.

Для цього з шостої вечора і до восьмої ранку її необхідно ставити в темне місце або чимось її накривати, наприклад, відповідною за розміром коробкою або щільним поліетиленовим пакетом, що не пропускає світло. Проводити такі маніпуляції необхідно два місяці. Після цього рослина поміщається в світле досить тепле місце і помірно поливається.

Джерело: Ukr.media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень