На вікову дискримінацію в оголошеннях про роботу скаржаться рівняни. Чи є покарання за вік?

Обурені дискримінацією пропонують порушувати цю проблему на державному рівні

Тему вікової дискримінації в оголошеннях про роботу порушила користувачка Фейсбуку:

Nastella Nastya Нещодавно, в одній із рівненських груп з працевлаштування, помітитла, що в нас існуть проблеми чи, краще сказати, вікові обмеження, і навіть вікова дискримінація. Цікаво, чи стикались з таким питанням і як до нього ставитеся.

Це повідомлення викликало широкий відгук:

Татьяна Мечкало Стикалася. Вони хочуть взяти з досвідом роботи у 40 років, без дітей, незаміжню, молоду, красиву і щоб тобі було 20.

 

Andrii Shyrikov Вікова дискримінація присутня у всіх ресурсах з об'явами вакансій. Навіть резюме, що пропонується для заповнення на сайті, побудовано з першочерговим висвітленням дати народження, а далі - досвід роботи у зворотньому часовому відліку, освіта взагалі - третя справа... Так що рекрутинговий адміністатор при розгляді електронного резюме, бачить вік заявника - першим..., далі ваше резюме не розглядають, та навіть не дають ніякого відгуку... Прикро відчувати себе непотребом, маючи великий досвід та пристойну освіту...

 

Наталія Гаврилюк Після 35-ти мало хто взагалі хоче брати на роботу. Всі хочуть з досвідом і віком 18-25

 

Мар'яна Гуцман Дивилася вакансії на robota ua, то, дійсно, вікові обмеження існують...в основному шукають молодих до 30 років((((

 

Mily Raeva років до 35 ще можливо знайти роботу, а як тобі більше, то їдеш на заробітки за кордон, а там зрілих людей не цураються.

 

Ola Ola Я (продавець в ТЦ). Мій роботодавець бере на роботу тільки до 30 років.

Найактивніші пропонували якось боротися з проблемою:

Галина Конончук Всі висловились з приводу цієї проблеми, але це тільки слова. Як ту проблему вирішити? До кого звертатись? Можливо, гуртуватись у клуб кому за 50? Писати якісь петиції? Бо також стикнулась з даною проблемою.

 

Анжела Іллюк Це питання необхідно піднімати на державному рівні, інакше станеться так, як в одному із сіл Львівщини, де майже усе доросле населення на заробітках.

Втім, як розповів начальник управління захисту прав споживачів Держпродспоживслужби Рівненщини Петро Фесянов, спосіб вплинути на роботодавців, які дають оголошення про пошук працівників із вказанням віку, є:

Законодавством про рекламу заборонено в рекламі про вакансії зазначати вік кандидатів. І за таке порушення передбачений штраф.

 

Тому споживачам раджу звертатися зі скаргами до нас, додавши фото чи відеодоказ такого оголошення. Це можна зробити, надіславши скаргу нам через інтернет: контакти є на нашому сайті. Також можна нам зателефонувати за номерами (0362) 633-630 чи 628-572. Або прийти до нас в управління на вулиці Малорівненській, 91 чи Поповича, 65-А. 

До речі, у законі про рекламу говориться, що в разі такого порушення

рекламодавець сплачує до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

 

Оскільки нині мінімальна зарплата 6 тисяч, то штраф буде 60 тисяч грн.

А адвокат Валентин Дупак пояснив:

У нашому суспільстві більшість представників великого і середнього бізнесу роблять ставку саме на молоді кадри, але, згідно з Кодексом законів про працю, обмежень за віком не існує.

 

Необґрунтованою вважається невмотивована відмова у прийнятті працівника на роботу за наявності вакантних робочих місць, а також з мотивів, які не стосуються ділових якостей працівника.

 

Особа, яка вважає, що стосовно неї виникла дискримінація, має право звернутися із скаргою до державних органів чи місцевих органів влади,  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, або до суду.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень