Рівняни готові масово проходити курси з надання екстреної допомоги (ФОТО/ВІДЕО)

Владі пора запроваджувати постійнодіючий Центр

Як відомо, в США діє стандарт, що на кожних 20 осіб – робітників заводу, чи працівників офісу, чи студентів університету, або учнів школи має бути хочаби хтось ОДИН, хто пройшов курси екстреної – домедичної допомоги.

Допомоги, яку треба надати людині, поки ще не приїхала швидка, аби цю людину – врятувати, чи не дати їй залишитися – інвалідом.

В Україні теж можна пройти такі курси, але людей, які це зробили, дуже мало.

 

Навіть лікарі часто самі визнають, що не завжди знають – як діяти і що робити – в екстремальних ситуаціях.

Юрій Тарасюк – судинний хірург та керівник ГО «Білі берети - Рівне» - окремий медичний загін спеціального призначення, стверджує, що є три основні причини смерті, коли люди вмирають через те, що їм не надали вчасно необхідної допомоги.

Допомоги, яку може і повинен вміти надавати – будь-хто. Ось ці три причини:

1) Критична кровотеча (з крупних артерій – шия, плече, стегно). Час для надання допомоги 0,5-3 хвилини.

 

2) Порушення прохідності верхніх дихальних шляхів («пробка» в горлі, яка заважає проходженню повітря ззовні в легені). Час для надання допомоги 5 хвилин.

 

3) Напружений пневмоторакс (скопичення повітря в грудній порожнині, що призводить до стискання легені та серця). Час для надання допомоги 15 хвилин.

Просто ще раз уважно прочитайте цей короткий перелік і згадайте деякі трагічні події хоча б у тому ж самому Рівному.

В основі своїй це все навики первинної допомоги на полі бою. Ті ж самі базові практики застосовуються й у цивільному житті

Хто з нас готовий чи знає як – пробити трахею людині, яка задихається, аби вона змогла дихати, поки їй в реанімації вже не знімуть спазми?

Вочевидь, таких серед нас – одиниці.

Коли треба, щоб людина без свідомості та дихання, все ж -- почала дихати

Скоро, правда, їх стане більше, бо «Білі берети - Рівне» днями подали таке оголошення:  

УВАГА!

Тренінговий центр Громадської Організації «Білі берети - Рівне» оголошує набір в групу для проходження курсів (навчання) з надання термінової домедичної та невідкладної медичної допомоги для цивільних осіб за розширеним протоколом.

Це оголошення з’явилося 10 лютого, а вже 12-го лютого стало відомо, що

Юрій Тарасюк Склад групи набрано! Надалі реєстрація буде проводитись в резерв або на наступний курс

Тобто, за два дні, фактично, було укомплектовано групу бажаючих пройти курс підготовки. Типово це п’ять вечорів упродовж тижня та два заключних заняття у вихідні.

Від бажаючих немає відбою.

Вочевидь, місту та області варто розглянути питання про створення Центру з проведення таких курсів на постійній основі – і для вчителів, і для лікарів, і для звичайних людей, які просто хочуть отримати такі вміння, і для тих, хто – зобов’язаний знати – як діяти в екстремальних ситуаціях.

На завершення опис подібної екстремальної ситуації від ГО «Білі берети - Рівне» з досвіду одного відомого українця в Канаді:

Історія Клінта Маларчука

 

«Моя мати дивилася цю гру по телевізору і я не хотів, щоб вона побачила як я вмираю» - так згадував про цей випадок в матчі 22 березня 1989 канадієць з українським корінням Клінт Маларчук.

 

Воротар Баффало Сейбрс, канадієць Клінт Маларчук, захищаючи свої ворота, отримав від нападаючого гравця противника травму, практично несумісну з життям: лезо ковзана перерізало воротареві яремну вену.


На фото видно струмінь крові, потерпілий мимоволі хапається за шию. Дивлячись на це кілька глядачів на трибунах мліють, у двох трапляється серцевий напад, кількох гравців вивертає прямо на лід.


Вчасно зреагував фізіотерапевт команди (колишній військовий медик, ветеран В'єтнаму) надає грамотну першу допомогу, і Клінт Маларчук, що втратив півтора літра крові, дивом залишається живий.

 

У перший раз.

 

Після операції і короткого реабілітаційного періоду, воротар вийшов на лід, дограв весь сезон 89-го року, але психологічні наслідки травми далися взнаки, він запив, одного разу упився до стану клінічної смерті; це другий випадок, коли доля чи провидіння (в особі реаніматологів Медцентру графства Ері) повернули Клінта в життя.

 

Отримавши такий струс, Клінт Маларчук взявся за розум, перейшов на тренерську роботу, однак щось після того кривавого випадку його не відпускало, і через 9 років він пустив собі кулю в голову, приставивши дуло мисливської рушниці під підборіддя. Куля 22-го калібру пробила підборіддя і вилетіла через рот, не зачепивши буйного мозку колишнього воротаря; так він вижив і втретє.

 

З часом Клінт Маларчук нарешті став розсудливим, завів страусину ферму, написав книжку і виступає в школах з лекціями на тему психічного здоров'я, погроз отримання поранень в побутових умовах, а також правил надання першої медичної допомоги.

 

Кожного дня виникають різні травматичні ситуації, тому важливе кваліфіковане та правильне надання першої допомоги постраждалому. В критичних ситуаціях, коли рахунок іде на секунди, дуже важливо щоб поряд була людина, здатна надати таку допомогу!

Від себе додамо:

Дуже важливо, щоб у Рівному та на Рівненщині, людей які вміють надавати таку екстрену допомогу було – якнайбільше.

Приєднатьися до ФБ-групи ГО «Білі берети - Рівне» ви можете за посиланням ТУТ
 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень