Рівненську ОДА пікетували, або Як гімназія у Млинові боїться реформи

Там вважають, що «реформуватися» ще не час

Рівненську ОДА пікетували викладачі та батьки учнів Млинівської гуманітарної гімназії.  

На думку учасників акції, керівництво ОТГ хоче ліквідувати одну з найкращих шкіл Рівненщини.

Так, держава розробила програму оптимізації навчальних закладів у Млинові.

Звичайну ЗОШ №3 і Млинівську гімназію треба перемістити в одне значно більше приміщення на 1300 учнів і укомплектувати класи по 30 людей. Так вдасться зекономити чималу суму.

Однак, персонал навчального закладу та батьки гімназистів проти. Бояться, що тоді він втратить титул гімназії. Крім того, вважають, що на оптимізацію треба більше часу та ресурсів. Докладніше розповідає заступник директора гімназії Микола Кішман:

Як м’ясники роблять – рубають курку, яка не несеться. Як зробила наша влада – рубає курку, яка несеться. Ми не можемо з цим погодитися. Ми просимо, аби нам дали ще хоча б рік, адже перехідний період триватиме 5 років, доки приведуть мережу шкіл до закону про освіту, і ми ще чекаємо закону про загальну середню освіту.

І тоді ми справді зможемо оптимізувати все під ті гроші, які нам дають. Зараз лишилося два місяці до початку нового начального року. У нас ні ремонту немає, ми не знаємо, скільки учнів піде до третьої школи, якщо таке з’єднання відбудеться.

Сільський староста сказав просто: не закриваємо гімназії, закриваємо сільські школи.

Зазначимо, що згідно з новим законом, гімназія - це вже не навчальний заклад нового типу, а 5-9 класи звичайної школи. За словами керівництва освітян області, гімназій у нинішньому понятті вже не буде.

До пікетувальників вийшли заступник голови ОДА Ігор Тимошенко та керівник управління освіти Рівненської ОДА Григорій Таргонський. За словами чиновників, гімназію так чи інакше доведеться реформувати. Пусте приміщення опорної школи у Млинові навіть у цьому випадку заповниться лише наполовину.

У той же час, у звільнених від учнів приміщеннях гімназії та ЗОШ №3 планують розташувати дитсадок, позашкільний та інклюзивно-ресурсний центри. Школи оптимізувати необхідно, адже їхні класи не повністю укомплектовані, каже Григорій Таргонський:

Оце гімназія. Беремо перший клас – сумарно 143 дитини в Млинові. Ділимо на укомплектований клас – 30 дітей. Виходить майже 5. Тобто у Млинові треба 5 перших класів.

А у нас є шість класів у Млинові. І всього я нарахував 13 зайвих класів. Я розумію, що гімназія давала високі показники результатів ЗНО, питань немає. Але є і фінансова складова.

Зауважимо, що на пікеті підняли й питання фінансової складової. Колектив Млинівської гімназії скаржиться на невиплати відпускних коштів. В управлінні освіти Рівненщини кажуть, що проблема в освітній субвенції. З неї для гімназії не вистачає шість мільйонів гривень.  Завтра у Млинові освітяни з’ясовуватимуть проблему на місці.

Саме питання оптимізації має вирішувати керівництво ОТГ на сесії, яка відбудеться у липні. Однак, для цього місцева громада повинна захотіти це зробити.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень