Рівне - хокейна столиця? Чого ви точно не знали про місто (ФОТО)

А таке було - менше ніж 100 років тому

В період міжвоєнної Волині рівняни були серед перших, хто почав грати у хокей на льоду.

Хоч Рівне і не зажило великої хокейної слави, однак історія, коли ця гра тут з'явилась - вельми цікава.

Рівне стадіон “Колгоспник”, 1950-ті рр
Рівне стадіон “Колгоспник”, 1950-ті рр

В минулому Рівне мало неабиякий потенціал для цього виду спорту. 

Відомо, що у період з 1932-го по 1934-й роки в Рівному налічувалося аж шість хокейних команд: “Хасмонея”, “Сокіл”, Волинський клуб спортивний “Погонь”, “Хакоах”, Військовий клуб спортивний “Галлєрчик” (при військовому гарнізоні Рівного), ПКС (Поліційний клуб спортивний).

Назви хокейних команд в основному дублювали назви футбольних дружин, а гравцями здебільшого були ті ж самі футболісти, які взимку міняли бутси на ковзани, а м’яч — на ключку і шайбу.

Команда “Хасмонеї”, 1938 рік
Команда “Хасмонеї”, 1938 рік

У замітці від 24 січня 1932 року в газеті “Ехо Волинське” йдеться про те, як рівняни поспішали до спортивного поля, щоб подивитися на незвичну для міста цікаву гру — хокей на льоду.

“Хасмонея” (Львів) і ПКС (Рівне), 1933 рік. Льодовий майданчик біля руїн палацу Любомирських.
“Хасмонея” (Львів) і ПКС (Рівне), 1933 рік. Льодовий майданчик біля руїн палацу Любомирських.

У 1935 році головний офіс Волинської окружної спілки хокею на льоду переїхав з Рівного до Ковеля. І відтоді почався період занепаду хокею у місті.

Хокей у Рівному за часів перших “совєтів”

З приходом у Рівне радянської влади всі наявні спортивні клуби розформували, декотрих гравців репресовано, декотрі емігрували. Замість уже відомих клубів було створено так звані добровільні спортивні товариства — “Спартак”, “Буревісник”, “Динамо”.

А у лютому 1941 року радянські окупанти вирішили провести українську першість серед команд з приєднаних територій. Фінал змагань мав відбутися у Києві. До участі запросили вісім команд: дві зі Львова (збірна міста і тогочасний чемпіон Львова команда “Спартак”), по одній з Чернівців, Тернополя, Станіслава, Дрогобича, Рівного, Луцька. Хоча хто тоді виграв - невідомо. 

Джерело: Рівне Ретро Ритм

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень