Рідкісна знахідка на землях Київської Русі: На Рівненщині знайшли унікальну писанку

У давнину яйце втілювало образ джерела народження та оновлення світу

На території замку князів Острозьких у Дубні під час археологічних досліджень у листопаді знайшли писанку давньоруського часу. Вона була у частково дослідженій ямі з фрагментами посуду кінця XI – початку XII ст, повідомили на сторінці Дубенського замку у Facebook.

На основі аналогій оздоблення і кольористики використаних полив, виріб належить до продукції київських ремісників. На думку дослідників такі писанки виготовлялися у майстернях, що спеціалізувалися на виготовленні керамічних полив'яних плиток на підлогу – дорогому і престижному елементі оздоблення багатих садиб і палаців Київської Русі, – йдеться у повідомленні.

У дохристиянському світогляді давніх слов'ян яйце втілювало образ джерела народження та оновлення світу. З розквітом давньоруського ремесла багато прикрашені яйця набули значення оберега від злих духів, своєрідного сувеніра, чи й можливо, іграшки, що притягує добробут і достаток у дім.  

Писанка, яку знайшли у Дубенському замку, пов'язана із періодом літописної історії міста Дубен. У той час територію, на якій збудували замок, займав окольний город, де стояли заможні двори бояр, купців та ремісників, наближених до княжих посадників Дубна, чи й самого князя. Такі писанки, особливо у добре збереженому стані є рідкісною знахідкою на землях Київської Русі.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень