Резиденція Contemporary Art Rivne стала кроком для створення музею сучасного мистецтва у Рівному (ФОТО/ВІДЕО)

Такого ще ніхто не робив

Виставка фотографій, відео, графіки, живопису, інсталяції та перформанси, а також петиція  з вимогою реконструювати фонтан у парку Шевченка стали результатом мистецької резиденції Contemporary Art Rivne. Захід відбувся у Рівному вперше й об’єднав не лише митців, а й екологів та науковців з різних куточків України.

Тема резиденції  - «Вода. Часті питання» і мала на меті ознайомити місто з сучасним мистецтвом і розвивати екологічну свідомість громади.

Як це було?

Резиденція тривала з 7 по 28 серпня. Організатори: ГО «Платформа взаємодій «Простір» спільно з Національним університетом водного господарства та природокористування за підтримки Українського культурного фонду.

З 17 червня до 8 липня тривав OPEN CALL учасників/ць. Участь в резиденції могли взяти всі, хто цікавився екологією, мистецтвом, наукою і мав інтерес чи досвід роботи з місцевим контекстом.

За результатами OPEN CALL було обрано 21 учасника/цю резиденції з Києва, Львова, Одеси, Луцька, Рівного:

Аліна Хорольська, Анна Івченко, Антон Григоренко, Дар'я Пугачова, Євген Іваненко, Марія Майор, Турлюн Тамара, Коршунов Євген, Наталія Громик, Олександр Населенко, Олександра Промська, Олександра Сиса, Петро Владіміров, Олександра Майборода, Анастасія Тинник, Богдана Давидюк, Вікторія Романчук, Іванка Бородіна, Василь Корбутяк, Павло Бенедюк, Володимир Сергачов, Ольга Бєдункова.

У липні, перед стартом резиденції, відбулося 8 вебінарів, присвячених темі води, екології та сучасному мистецтву, які могли переглянути усі охочі.

 Зокрема: 

 онлайн-тур «Історія води у Рівному», лектор: Антон Шинкарук

;ab_channel=NGOPROSTIR

Лекція  «Спиною до суші: блакитний поворот і сучасне мистецтво», лектор: куратор сучасного мистецтва Дмитро Чепурний

 

Усі ефіри можна переглянути за посиланням: ttps://prostir.rivne.ua/project/Contemporary_Art_Rivne_Voda_FA

Перший тиждень мистецької резиденції, з 7 по 15 серпня, відбувся в онлайн-режимі. За цей час учасники/ці знайомилися між собою, розповіли про свій досвід  і взаємодію з водою та презентували свої ментальні карти.

З 16 по 28 серпня резиденти/ки працювали на базі Національного університету водного господарства та природокористування. 

Протягом двох тижнів вони побували на екскурсіях містом, відвідати о. Басів Кут, р. Устя, гідропарк, о. Лебедине, музеї міста, лекції та працювали з менторами, куратором, презентувати свої ідеї проєктів на Artist Talk. 

27 серпня відбулася лекція польської кураторки, історикині мистецтва, письменниці Єви Сулек  - «Деколоніальна історія українського мистецтва».

Детальніше із програмою резиденції можна ознайомитися за посиланням: https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1fMBW3tH-J9WO5h8tqEY4TbKQRD9INa8P

Презентація проєктів відбулася 28 серпня. Частина робіт була представлена в Open Office ГО «Платформа взаємодій «Простір», а також у Рівненському обласному краєзнавчому музеї. 

Виставка мала різножанровий контекст. Це фотографія, відео, графіка, живопис, інсталяція. 

Крім того, була ще серія перформансів у міському середовищі. Виставка робіт тривала до 26 вересня. 

16 жовтня в Open Office  «Простору»  відбулася презентація  документального фільму знятого під час перформансу, що відбувся в рамках резиденції Contemporary Art Rivnе (27-28 серпня) Дар’ї Пугачової  «Я прокинусь тоді, коли цей фонтан буде наповнено» на підтримку реконструкції фонтанів у Рівному.

За два дні перформансу організатори зібрали 300 анкет, в яких рівняни ділилися своїми спогадами про «Дюймовочку» та висловлювали думки майбутнє фонтану.  

Дар'я Пугачова - у фонтані "Дюймовочка" у парку Шевченка.
Дар'я Пугачова - у фонтані "Дюймовочка" у парку Шевченка.

Днями на сайті Рівненської міської ради авторка перформансу зареєструвала петицію з проханням депутатів та голову Рівненської міської ради виділити кошти на реконструкцію фонтану «Дюймовочка», що в парку Шевченка. Підтримати ініціативу можна до 27 листопада.

За словами виконавчої директорки ГО «Платформа взаємодій «Простір» Олени Тинник, мистецька резиденція та експозиція артробіт у Рівному — перший крок у створенні музею сучасного мистецтва на Рівненщині:

 - Вже є певний фідбек від нашої місцевої та обласної влади та розуміння того, наскільки це важливо для міста та регіону. Ведеться певна робота, щоб надати митцям області майданчики для того, аби вони могли представляти свої роботи.

Переглянути усі роботи резидентів ви можете за посиланням: https://prostir.rivne.ua/article/vistavka-contemporary-art-rivne

 

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень