Психолог пояснив, які ознаки вказують на сезону депресію

Депресивність загострюється в січні та лютому

Взимку можна відчути невелику зміну настрою або млявість через холод і зменшення сонячного світла. Сезонна депресія відрізняється від простої нудьги та має більший вплив на повсякденне життя.

У людей, які страждають від цього розладу, у зимовий період з'являються виснажливі симптоми, пише Українська правда, посилаючись на Huffpost.

Зимова хандра не заважає вам отримувати задоволення від життя або займатися повсякденними справами.

Але якщо вона стане більш вираженою, що негативно позначиться на навчанні, роботі, родині та особистому житті – може виникнути більш серйозний розлад, – розповідає психолог Дебора Серані. 

Сезонна депресія починається і закінчується приблизно в один період – зазвичай починається восени, триває всю зиму і спадає навесні.

Експерти називають кілька ознак, які можуть бути її прихованими передвісниками.

  • Ви відчуваєте постійний смуток в зимові місяці 


Можете також відчувати почуття безнадії чи безпорадності. Такий стан загострюється в січні та лютому і зникає ближче до весни.  Хоча таке трапляється рідко, деякі люди відчувають зворотній сезонний афективний розлад і почуваються гірше у весняні та літні місяці.

  • У вас змінився апетит

Симптомами сезонної депресії є підвищення апетиту з тягою до вуглеводів, необхідність збільшити кількість їжі, надмірна вага, – розповідає Раймонд Лам, керівник кафедри досліджень депресії в Університеті Британської Колумбії.

Вас не цікавлять заняття, які раніше подобались Раніше улюблені захоплення викликали у вас хвилювання, але в цей час року вони перестають цікавити.

За словами психологів, апатія та відсутність задоволення – одні із симптомів розладу. 

Люди, які страждають сезонною депресією, також можуть відчути зниження сексуального потягу.

  • Ви відчуваєте себе виснаженим, незалежно від того, скільки часу поспали


Психолог Серані зазначає, що довгий сон протягом дня, частий сон або тривалий сон кілька днів поспіль – це симптоми, на які необхідно звернути увагу.

  • Ви більш дратівливі, ніж зазвичай


Роздратування можуть викликати буденні речі, наприклад, коли виникають складнощі на роботі, або хтось з рідних забув купити щось з речей побутового вжитку.

Почуття хронічної примхливості, буркотливості, бажання суперечок, запальність та агресія – ознаки SAD, – розповідає  Серані.

  • Вам складно зосередитися на завданні


Деякі люди, що живуть з сезонною депресією, розповідають, що відчувають себе розсіяними.

За словами Серані, крім фізичного виснаження, ви також можете бути виснажені розумово, мати затуманений розум або більш повільну реакцію.

 Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень