«Простий у розмові та розсудливий»: яким Леоніда Кравчука запам'ятали в рідному селі (ФОТО/ВІДЕО)

Сьогодні у Києві поховали першого президента Незалежної України

У Великому Житині неподалік Рівного досі проживають далекі родичі першого президента Незалежної України. Вони зберігають цінні спогади про Леоніда Макаровича.

 А ще поділилися його рідкісними фотографіями зовсім юного політика. 

Коли дивишся на цю фотографію, він, як на мене, дуже вирізняється серед однокласників. Леонід Макарович — серйозний, задуманий, поважний, - так про Кравчука розповідає староста Великого Житина Людмила Хома. 

Уже в підлітковому віці Леонід був цілеспрямованим. А ще ерудованим, каже пані Хома. Вона збирала інформацію про юні роки Кравчука та створила невелику книгу пам'яті. 

Всі його однокласники, з якими ми спілкувалися, зійшлися на тому, що він з перших класів цікавився книжкою, багато читав. Його завжди можна було побачити з книгою в руках, - підкреслила староста. 

Леонід Кравчук щороку намагався приїхати в рідне село — провідати могили батьків. Зустрічався з ріднею, розпитував про долю однокласників, друзів, з якими ріс. Три роки тому делегація з рідного Великого Житина приїздила до столиці, вітали з ювілеєм. Багато говорили про перспективи села.

Остання зустріч — у селі зробили проєкт будівництва школи. Дорогий, кажу був, бо зараз відклали. Їздили до Леоніда Макаровича, щоб вирішити допомоги будівництва. Знаю, що про це навіть говорив Володимиру Зеленському, говорив йому про свою мрію — щоб школа була в Житині, - додає Людмила Хома.

 У Великому Житині залишилися далекі родичі першого президента. З рідного села Леонід Кравчук поїхав у 15 років.

Місце де стояла батьківська хата Кравчука

Від батьківського будинку, який стояв на цій ділянці, вже нічого не залишилося. Через кілька вулиць від колись батьківського дому живе похресниця. Леонід теж відчув біль війни - батько загинув на фронті. 

Його батько загинув на фронті, мій дід теж. Їх у 44 році брали, як м'ясо і давай. Десь у Литві загинули.... - пригадує похресниця Раїса Антонівна.

 Вона добре пам'ятає його матір — Юхимію Іванівну. Каже, Леонід перейняв багато її рис характеру.

Мама в нього така була розважлива, не говорила якої букви, то старалася не говорити ті слова, щоб не гаркавити. КОР: Кажете, була розсудлива? Вони всі, як ми рахуємо, мамин рід, він моїй мамі — двоюрідний брат, то всі такі розсудливі, - додала родичка Раїса Смолюк. 

Леоніда Макаровича поховали на Байковому кладовищі. А у рідному селі планують почати створити бібліотеку Першого Президента Незалежної України — така традиція давно існує в США, де зберігають документи, записи 13 лідерів нації.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень