Прощена неділя 2023: звичаї, заборони та прикмети

Прощена неділя — останній день перед Великим постом

Прощений день - останній день Масниці і остання неділя перед Великим постом. В цей день християни просять пробачення за свої провини і самі прощають минулі образи рідним. Прощена неділя є перехідним святом, його дата пов'язана зі святкуванням Великодня.

У 2023 році воно випадає на 26 лютого. Наступного дня для вірян розпочнеться Великий піст, під час якого заборонено споживати рибу, м'ясо, сирні та молочні продукти, яйця, а також у деякі дні - гарячі страви, приготовані з олією.

Ця заборона триватиме до 16 квітня. У 2023 році саме в цей день християни східного обряду святкуватимуть Воскресіння Христове.

Традиційно цього дня дочки та сини, які вже мали свої сім'ї, приходили до батьківського дому і просили вибачення у батька та матері, а ті — у своїх дітей.

Також було заведено йти на цвинтар і просити вибачення у померлих. Просячи вибачення у будь-кого, заведено тричі цілуватися. Звідси пішла й друга назва Прощеної неділі — «цілувальник».

Що не можна робити у Прощену неділю

У Прощену неділю Церква радить вірянам утриматися від вживання алкогольних напоїв та м'ясних страв, щоб краще підготуватися до Великого посту. 

У Прощену неділю не слід займатися шиттям, вишиванням, пранням, плетінням.

Після трапези не слід прибирати стіл, вважається, що це погана прикмета. Відповідно до народних звичаїв, всі страви залишаються на столі під захистом рушника, який символізує добробут і щастя в домі. 

Згідно з народними переказами, у Прощену неділю відбувається Страшний суд, тому не варто згадувати про свої гріхи та виходити з дому після заходу сонця.

Не можна відмовляти у проханні про прощення.

Як просити вибачення у Прощену неділю

Ранкова традиція полягає в тому, що людина просить вибачення у всіх своїх родичів. Традиційно, спочатку старші члени сім'ї просять вибачення у молодших. 

Якщо вас просять про вибачення, то потрібно сказати: «Бог простить і я прощаю».

Якщо ви наразі не готові вибачити цій людині з якихось причин, то можна сказати: «Я поки не можу тебе пробачити, але я щиро бажаю, щоб Бог пробачив тобі».

Народні прикмети 

  • Якщо ластівки вже прилетіли — скоро потепління.
  • Східний вітер — чекайте на потепління, південний — погода буде тепла, але дощова, північний — будуть холоди.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень