Прогнози щодо розколу у суспільстві справдилися: експерт про перехід на новий церковний календар

А також – про нову «фішку» УПЦ МП

При переході на новий церковний календар Церквам вдалося уникнути найгіршого сценарію, справдилися найоптимістичніші прогнози, - вважає доктор філософії, дослідник історії Церкви Анатолій Бабинський. Про це пише Релігійно-інформаційна служба України.

Під найгіршим сценарієм маю на увазі старостильний розкол. Це не нове явище в східному християнстві. Воно дещо чуже для Греко-Католицької Церкви, у ній нема таких випадків.

 

Але для православ’я це дуже відома річ: існує низка старостильних Церков, які відкололися від основних церковних організацій, інституцій саме на підґрунті календаря, - зазначи він.

Різдво в Україні
Різдво в Україні

Думаю, цього побоювалися у Православній Церкві України, оскільки там точно існує певне консервативне крило, але, як я розумію, воно не надто впливове.

 

До того ж в Україні є своя специфіка.

 

Всі старостильні розколи виникали як певний антизахідний рух, спротив вестернізації чи зближенню з Католицькою Церквою. Календар бачили, як спробу окатоличення чи надмірного озахіднення православ'я.

 

А в Україні ці аргументи звучали б дещо дивно, оскільки є певний стабільний суспільний консенсус щодо нашого вектора руху на Захід... Усі ці фактори склалися, і найгірших сценаріїв вдалося уникнути. Справдилися найоптимістичніші прогнози, які давали перед цією реформою, - додав експерт.

Утім, як зауважив Бабинський, дехто все ж спробує розколоти суспільство через календарне питання.

Спроби дестабілізувати ситуацію на цьому ґрунті, без сумніву, будуть. Але мені здається, що більше сил буде кинуто на посилення маркерів ідентичності Московського Патріархату в Україні.

 

Там наголошуватимуть на збереженні прадавніх традицій, святкуватимуть по-старому і таким чином намагатимуться залучити до себе якихось незгідних у Православній Церкві України.

Втім, на думку науковця, таких буде небагато, але календар точно стане однією з фішок Московської Патріархії в Україні. Вони й до цього її експлуатували, а тепер тільки посилять, виокремлять як черговий маркер ідентичності. При цьому вони завжди сором'язливо замовчують, що румунські парафії, які належать до їхньої інституції, святкують за новим стилем, і через це небо не падає на них, - зазначив Анатолій Бабинський.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень