Продукти, які виводять з організму радіацію (СПИСОК)

Збагативши раціон корисними продуктами негативний вплив радіації, у випадку надзвичайних подій, можна зменшити

Під час радіоактивного опромінення необхідно споживати продукти, які здатні до швидкого виведення радіоактивних ізотопів з організму людини та блокування їх потрапляння до органів та клітин в цілому.

Продукти, які виводять радіацію з організму:

  • Гриби. Лисички, маслюки, опеньки, грузді багаті селеном, який допомагає тканинам позбутися від радіонуклідів і наслідків їх дії, виводить радіацію з організму. А ось «тепличні» шампіньйони для цих цілей не підійдуть.
  • Зелений чай. Допомагає вивести з організму важкі метали. Цей напій багатий антиоксидантами і амінокислотами.
  • Сухофрукти. Сушені курага та родзинки чудово поглинають радіонукліди і виводять їх природним шляхом.
  • Морепродукти. Крім корисного селену, про який йшла мова вище, морепродукти багаті кислотою Омега-3, яка підвищує імунітет.
  • Мед. Сорбент, здатний наситити організм активними речовинами і прискорити процес виведення наслідків впливу радіації.
  • Сочевиця. Виводить радіонукліди і насичує організм кальцієм, фосфором і залізом, що позитивно позначається на здоров'ї шкіри і волосся.

Як обробляти, щоб знизити накопичення в організмі основних дозоутворюючих елементів

  • Молочні продукти. Цільне молоко має здатність найбільше накопичувати цезій та стронцій (до 100%),  знежирене молоко  — трохи менше (85-92%), набагато менше -- вершки (15-8%), знежирений сир (10-12%), масло (2,5-1,5%), топлене масло практично не містить радіонуклідів (0%). Тому якщо вживати молочну продукцію, то краще  масло, сир та сметану, під час їх приготування більшість радіоактивних речовин переходить у молочну сироватку та маслянку.
  • ОвочіМеханічне чищення, так само як і  ретельне миття зелені, овочів, ягід, фруктів у чистій воді видаляє до 40% радіонуклідів. Варіння овочів — до 60-80%. Тому лікарка радить салати готувати із варених овочів. А оскільки у варених овочах мало вітамінів, додатково вживати вітаміни, в першу чергу, вітаміну С.
  • Печериці не вживати в сирому вигляді та не смажити, а обов'язково відварювати. У відвар переходить майже 85% цезію.
  • М'ясо та рибу лише відварювати, тому що у бульйон переходить до 50% радіонуклідів. Ні в якому разі не використовувати для варіння бульйону кістки.
  • В яйцях радіонукліди найбільше накопичуються в шкаралупі. При варінні цілих яєць радіонукліди можуть переходити у саме яйце, тому потрібно їх смажити.

 

Продукти що виводить з організму стронцій-90: молочні та кисломолочні продукти невисокої жирності, насіння сезаму, капуста, зелені листові овочі, томати, болгарський перець, лимон.

Продукти, що виводить цезій-137: калій і незамінні амінокислоти метіонін та цистин, які є в м’ясі, рибі, різного роду бобових, яйцях, куразі, печеній картоплі, арахісі, динях, бананах, мигдалі.

Продукти, що виводять йод-131: свіжа та морожена морська капуста, банани, хурма, фейхоа, лимони, лайми, яблука, креветки, йодована сіль.

Антиоксиданти нейтралізують активність радіонуклідів, тобто перешкоджають потрапляння їх до систем організму і захищають клітини організму від внутрішніх мутацій. До таких антиоксидантів належить зелений чай, суниця, полуниця, малина, ожина, чорниця.

Продукти, які містять велику кількість пектинів та клітковини теж здатні виводити радіоактивні речовини з організму – смородина, яблука, гарбуз, буряк, морква, абрикоси, білокачанна капуста, листкова зелень, гриби, редис, томати, кабачки, цибуля-порей, персик, кавун, кокоси, гранат, авокадо, ананас, ківі, малина, ожина.

Лікарські рослини також мають протирадіаційну, протипухлинну та імунозміцнювальну дію – аїр тростинний, арніка, береза (бруньки, листя та сік), оман, спориш, м’ята, липа, безсмертник, звіробій, цикорій, золототисячник, крушина, календула, льон, горобина, полин, ромашка, підбіл, радіола рожева.

Етиловий спирт та деякі антибіотики (стрептоцин, біомецин) теж підвищують радіостійкість організмів, а також полісахариди (пектин та декстрин), фенільні та фітінові з’єднання, галлат, серотанін, деякі жирні амінокислоти, мікроелементи, вітаміни, ферменти та гормони.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем - звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Джерело: сайт громади Вознесенська, ТСНУкраїнські новини

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень