Унікальні документи та тренди у зверненнях: чим живе обласний архів Рівненщини (ФОТО)

До дня працівників архіву

Фото - roman023

Сьогодні, 24 грудня, працівники архівів відзначають свій професійний день.

Чим живе обласний архів Рівненщини та у чому полягає щоденна робота працівників архівних установ?

З цими питаннями Радіо ТРЕК звернулося до директора обласного архіву Олега Дзецька.

Фото Олег Дзецько. Фото Суспільного

Який найстаріший документ зберігається в обласному архіві?

У нас є такий унікальний документ – грамота, написала на пергаменті.  Наші працівники кажуть, що цей документ датується 15 століттям.  Це найстаріший документ. Інші документи вже з 18 століття.

За якими довідками чи відомостями найчастіше звертаються в архів мешканці Рівненщини?

Зараз дуже популярною стала послуга генеологія. Це вже тренд. Люди зараз цікавляться своїм корінням, минулим своїх предків. І це дуже приємно мені, як історику, і як громадянину, як носію ідеї української державності.

 

Беруть також майнові довідки, довідки про нарахування пенсії, документи на карту поляка. Щоправда, після 2017 року, коли Польща прийняла відповідний закон, чим звузила рамки видачі карти поляка. То цих звернень стало набагато менше. 

Фото - jarmoluk

А що треба мати для того, аби, наприклад знайти відомості про своїх предків?

Перш за все потрібно зібрати всю інформацію про родичів. Це можуть бути документи, перекази. Можна записати собі якусь хронологію, вказати приблизні дати та звернутися з цим у стіл довідок обласного архіву.

 

Там вже вузькі спеціалісти архіву, будуть здійснювати пошук самі або допоможуть вам. У будь-якому випадку, чим більше інформації, тим краще.

Скільки часу потрібно на пошуки інформації про рідних?

Генеологія – це найважчий відрізок роботи. Цю діяльність можна назвати розслідуванням. Пошуки можуть тривати місяць, 15 днів.

 

Все залежить від того, чи є взагалі інформація про людину, яку шукають. Іноді може бути, що інформації немає, то ми можемо рекомендувати звернутися до архіву Житомирської чи Волинської областей.

Фото - Pexels

А як в період карантину можна отримати якийсь документ?

До державного архіву Рівненщини можна звернутися електронною або звичайною поштою, а також телефоном. Крім того, у нас є соцмережа Facebook, де ми теж відповідаємо на питання.

Під час карантину збільшилася кількість дистанційних звернень?

Збільшилася кількість звернень. Тому наші працівники зараз завантажені не менше, ніж до карантину. Роботи у нас дуже багато. Навіть були моменти, коли у відділі залишалася лише одна людина, у зв’язку із хворобою інших.

 

Інтенсивність є. Люди пишуть, надсилають листи електронною поштою, а буває й звичайною. Надсилають листи навіть на листочках у клітинку, вирваних із зошита. Ми все розглядаємо, – розповів Олег Дзецько.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень