Багатоповерховий мат та перебиті пальці: українки про заводські реалії Чехії

Зате зарплатня у кілька разів вища, ніж в Україні

Фото ілюстративне

Українки Ольга Хриненко, Юлія Рома та Людмила Мельник розповіли ТЕКСТам про тонкощі заводського життя в Чехії та порівняли його з роботою в Україні. Ольга і Людмила приїхали до Чехії після повномасштабного вторгнення - з Харкова і Миколаєва. Юлія Рома живе в Чехії вже третій рік.

Безпека, штрафи й етикет

Робота на будь-якому заводі не тільки фізично важка, а й травмонебезпечна. У цьому на власному досвіді переконалася Людмила Мельник, яка носила металеві листи для автомобілів на одному з чеських автозаводів.

Знесилена від утоми, одного дня вона просто впустила лист — він упав їй на ногу й перебив пальці.

Медичну допомогу жінка отримала за страховкою, яку сплачував роботодавець, оплатили їй також лікарняний.

 

Але компенсації за виробничу травму не отримала, адже, як їй сказали на роботі, це сталося через її власну необережність і недотримання правил безпеки.

За словами Юлії Роми, яка працює на заводі Toyota в Коліні, там дуже стежать за дотриманням правил безпеки.

За їх порушення — наприклад, якщо людина не одягнула захисні окуляри або каску — можуть на пів року залишити без премії, — розповідає вона.

І додає, що в Україні з цим ще суворіше. Її чоловік працював на металургійному заводі в Кривому Розі. Там могли й звільнити за те, що зайшов у цех без каски. Якщо не одягнув окуляри — штраф 2000 грн. При тодішній заробітній платі, скажімо, 10 тис. грн, таке було істотним ударом по кишені.

Ніхто не кричить – бояться скарг

Штрафують у Чехії легко, проте голос на робітників не підвищують, розповідає Ольга Хриненко, яка також працює на одному з заводів Коліна. Не кажучи вже про «багатоповерховий» мат, який можна почути на українських заводах.

І річ не в тім, що в Чехії на заводах працюють якісь дуже інтелігентні люди. Просто якщо на працівника накричали, то він може написати анонімну скаргу й на завод дуже швидко приїде перевірка, — розповідає Ольга.

Ольга Хриненко (ліворуч)

Оперативно реагують на чеських заводах і на пропозиції щодо поліпшення умов праці. За словами Ольги Хриненко, якщо щось не працює або якась ланка роботи потребує поліпшення, працівники просто заповнюють спеціальний формуляр і відносять його в заводський офіс (канцелярію, як тут кажуть). Зворотний зв’язок дуже швидкий — несправність миттю виправлять.

В Україні ж можна чекати довго. У нас поки придумають рішення, поки доведуть директору, що зміни необхідні, поки виб'ють гроші — усе це може зайняти й пів року, і рік, — розповідає Ольга.

 

Дві тонни деталей за дві години

Ольга Хриненко приїхала до Чехії з Миколаєва в березні 2022 року.

Вона влаштувалася на завод з виготовлення алюмінієвих балончиків для аерозолів. Її завдання — рівненько викладати їх на палету.

Завод працює в режимі 24/7, тому 12-годинні зміни можуть випадати й на нічний час, і на вихідні.

Обрати якусь одну зміну — денну або нічну — неможливо. І це дуже важко, бо організму постійно доводиться перелаштовуватися. То ти спиш уночі, то працюєш, — ділиться Ольга.

За час зміни є півгодинна перерва на обід та дві 15-хвилинні перерви. Цю вільну годину вираховують із зарплати. Платять за 11 годин.

Робота — постійно на ногах. У кінці зміни руки-ноги просто відвалюються від утоми.

Якщо порівнювати навантаження в Україні, то, за словами Ольги Хриненко, на її заводі бувало по-різному. Коли вони мали багато замовлень, то працювали безперервно. Коли замовлень стало мало, то був час і на перекури, й на балачки. Робили мінімум — і отримували відповідно грошей.

Але люди все одно трималися за цю працю, бо вона була стабільною, — говорить жінка.

Працювати на виробництві в Україні так само важко, як і у Чехії. Але, наприклад, нічні зміни організовували по-іншому, вони не були такими завантаженими, як денні.

Декому вдавалося навіть трохи подрімати, — каже жінка. — А на Toyoti такого немає: вночі працюєш так само, як і вдень.

Юлія Рома

У Чехії зарплати значно вищі, ніж в Україні.

В оголошеннях на чеських сайтах з працевлаштування (є багато українською мовою) пропонують 130-150 крон (200-240 грн) за 1 год чистими. Якщо працювати по 12 год на день 5 днів на тиждень, то виходить 31-36 тис. крон (50-57,6 тис. грн) на місяць.

Це середня зарплата в Чехії на роботах, які не потребують вищої освіти.

Для порівняння, у середньому 30 тис. крон отримують касири в супермаркеті. Спеціалісти з вищою освітою та знанням іноземних мов можуть щомісячно

На заводі, на якому я працювала до війни в Україні, середня заробітна платня майстра цеху становила 15 тис. грн. Звичайний робітник міг отримувати в середньому 10 тис. грн.

Але все одно робітників фізичної праці у Чехії не вистачає. Тож керівники заводів пропонують бонуси: безплатні місця в гуртожитках і оренду квартир на пільгових умовах.

Юлія Рома сплачує за своє житло сама — 17 тис. крон на місяць — і стоїть у черзі на пільгове житло від заводу: щоб отримати квартиру, за яку буде сплачувати лише 6 тис. крон на місяць.

Щоправда, каже, що стоїть у черзі вже третій рік і досі невідомо, коли цю квартиру отримає.

Ще одна «плюшка» від заводу Tayota для співробітників — можливість узяти машину в кредит під вигідні відсотки або купити її зі знижкою 15%.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень