Природні сечогінні засоби — чи завжди вони ефективні

І коли їх використовувати не можна

Сечогінні засоби, або діуретики, є важливими для підтримання здоров'я нирок, регулювання водно-сольового балансу та лікування захворювань, пов’язаних із затримкою рідини в організмі. При цьому діуретики можуть бути як медикаментозними, так і природними. Так, із широким переліком медикаментозних сечогінних можна ознайомитися за посиланням: https://anc.ua/catalog/medikamenty-1/serdechno-sosudistaya-sistema-37/mochegonnye-preparaty-diuretiki-41. А натуральні діуретики — це продукти, трави та напої, які сприяють виведенню зайвої рідини з організму природним шляхом.

Image

Природні сечогінні засоби можуть бути корисними та безпечними. Вони застосовуються для полегшення стану при набряках, підвищеному тиску або інших захворюваннях, пов’язаних із затримкою рідини в організмі. Їм властиві мінімальні побічні ефекти, вони можуть бути більш доступними, якщо порівнювати з медикаментозними діуретиками. Однак їхня ефективність не завжди є достатньою в разі виникнення важких медичних станів, і вони часто не можуть забезпечити необхідний ефект. Використання таких засобів має супроводжуватися консультацією з лікарем, щоб забезпечити мінімальні ризики для здоров'я.

Які бувають природні сечогінні

До цієї групи ліків належать:

  1. трави та рослинні препарати — листя кропиви, кульбаби, польовий хвощ, петрушка, ялівець та березові бруньки;
  2. фрукти та овочі — огірки, кавуни, селера, спаржа, журавлина та лимон;
  3. напої — зелений чай, чай із кульбаб, журавлинний сік і вода з лимоном.

Перелічені продукти мають сечогінні властивості різної інтенсивності. У ситуаціях, коли органічні ураження відсутні, але присутні дискомфортні симптоми, їх можна безпечно використовувати (після консультації лікаря). Image

Коли не можна використовувати такі засоби

У деяких випадках недостатньо буде корекції раціону. У разі виявлення більш серйозних станів знадобляться медикаменти — їх перелік можна знайти на сайті https://anc.ua/. Їх використовують при:

  1. Важких захворюваннях нирок або серця. У випадках серйозних захворювань, таких як хронічна ниркова та серцева недостатність, природних сечогінних засобів може бути недостатньо для забезпечення необхідного рівня сечовиділення.
  2. Небезпечні набряки. Якщо набряки спричинені серйозними медичними станами (такими як цироз печінки або гостра ниркова недостатність), натуральні засоби можуть не дати швидкого або достатнього ефекту для полегшення стану пацієнта.
  3. Електролітний дисбаланс. Деякі природні сечогінні засоби можуть також активно виводити важливі електроліти. Це може призвести до порушення балансу, особливо за тривалого або неправильного використання.

Враховуючи це, у будь-якому разі слід спочатку звертатися до лікаря, який призначить ефективне лікування.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

*

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень