Правила надання субсидій змінилися: яке майно чи надходження тепер враховувати не будуть

Це експериментальний проєкт щодо спрощення надання допомоги

В Україні запрацювала спрощена схема надання субсидій населенню. Набрала чинності урядова постанова № 601 від 13 червня 2023 р.

Тепер аби звернутися за субсидіями достатньо заповнити форму встановленого зразка, але при цьому не треба додавати ніяких документів, усі необхідні дані ПФУ отримає в автоматичному режимі. 

ПФУ перевіряє зазначену в заяві інформацію через автоматизований обмін інформацією з державних реєстрів та баз даних (наприклад, підтвердження даних про заявника — через Державну міграційну службу, сімейний стан — через Мінʼюст тощо). 

Протягом 10 робочих днів ПФУ перевіряє домогосподарства на відповідність вимогам, передбаченим для призначення житлової субсидії, та самостійно формує повну форму заяви й декларації по кожному домогосподарству. За результатами розгляду спрощеної заяви ПФУ приймає рішення про призначення і розмір житлової субсидії або про відмову в призначенні.

При цьому сповіщення про призначення або відмову у наданні субсидій заявник отримує у спосіб, який вказує в заяві. У разі відмови у субсидії людина матиме ще 14 днів аби доповнити чи уточнити дані, що зрештою може вплинути на рішення ПФУ. 

Також змінили правила для багатодітних сімей. При призначенні субсидії для багатодітних сімей не будуть враховувати наявність автомобіля в сім'ї, якщо на момент звернення у родині проживає троє і більше дітей, або де у складі сім'ї є інвалід. 

Так, при призначенні житлової субсидії не враховуватиметься наявність в таких родин автомобілів, оскільки для таких сімей ці транспортні засоби є життєво необхідною річчю.

До сукупного доходу домогосподарств не враховуватимуться доходи членів родини, які перебувають за кордоном понад 60 днів.

 

Це має полегшити можливість отримати субсидію родинам, які проживають в Україні, а члени сім'ї — за кордоном.

 

Продовжено на рік чинний механізм нарахування та виплат житлових субсидій і пільг на оплату комунальних послуг особам, житло яких знаходиться в зоні активних бойових дій чи під окупацією.

 

У таких випадках нарахування відбувається відповідно до даних, які є в реєстрах отримувачів Єдиної інформаційної системи соціальної сфери, а кошти зараховуються на банківську картку.

Джерело: ФАКТИ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень