Правда про Kronospan: представники громади Рівненщини відвідали заводи компанії у Польщі (ФОТО)

Відкритість та спілкування

Представники громади Рівного, Обарова, Городка, Шпанова, Клеваня повернулися з робочої поїздки. Близько тридцяти людей мали змогу відвідати заводи Kronospan у Польщі.

Делегація побувала на двох потужних підприємствах.

Перша локація делегації - завод Kronospan у місті Щеціник.

Депутати місцевих рад, громадські активісти, жителі громади мали можливість поспілкуватися із керівництвом заводу, мером міста та екологічними службами.

Після офіційної частини та презентації підприємства громада побачила завод "зсередини".

- Фірма є безпечна для навколишнього середовища, бо, наприклад, якщо взяти плити, продукт ДСП, то вони можуть бути виготовлені з вторинної сировини і тому ми можемо у сто відсотках використовувати сировину.

Наприклад, раніше тирса була відходами, а зараз - це цінна сировина для виробництва.

 

Колись цю тирсу спалювали, а зараз виготовляють меблі. Kronospan переробляє натуральну деревину, у цьому нема нічого небезпечного.

Підприємство інвестує у новітні технології, які безпечні для людей, – резюмував директор заводу «Kronospan» у місті Щеціник Кшистов Александрович.

Завод Kronospan у місті Щеціник працює уже понад тридцять років. За цей час підприємство "виросло" та модернізувалося.

-Уряд встановив на території цієї фірми у місті Щеціник соціально-економічно зону.

 

За 15 років співпраці з фірмою ми видали 10 дозволів і одне рішення щодо підтримки. Загальна сума, яка була заявлена в цих рішеннях - це один мільярд злотих.

Мушу сказати, що це такий технологічний стрибок. Те що відбувалося від 2005 року до 2020 року і ті нові інвестиційні рішення, технологічні рішення - це уже найсучасніші технології, які йдуть за технологіями, - додає голова правління Поморського агентства регіонального розвитку Мирослав Камінський.

На підприємстві працюють близько тисячі людей. Навколо компанії створений меблевий кластер і, відповідно, є чимало фірм, які обслуговують цю компанію.

- Статистика виразно каже, що на кожне робоче місце, безпосередньо створене у Kronospan, додатково роботу знаходять 6-7 осіб.

 

Компанія Kronospan, ви сьогодні бачили, окрім великих цехів - це серйозний платник податків на нерухоме майно, а це серйозна позиція у нашому бюджеті, - тішиться бурмістр міста Щеціник Даніель Рок.

Другий день робочої поїздки представників громади проходив на заводі у місті Мєлец.

Завод є одним із найбільших підприємств одного з найстаріших індустріальних парків Польщі. Три роки тому тут провели масштабну модернізацію - перейшли на найсучаснішу і найекологічнішу систему.

- Була установка сучасних систем, очистка від пилу.

Це система UTWS - найсучасніша техніка сушки деревини, яка зменшує до мінімального рівня викид формальдегідів при згорянні і очистці повітря, яка виходить із сушарки на електрофільтри, - пояснив директор з питань охорони навколишнього середовища Піотр Херхель.

Крім того, на заводі постійно відбувається модернізація виробництва.

На території підприємства також працює лабораторія. Переконатися в екологічній ефективності роботи представники громади з Рівненщини могли особисто.

-У лабораторії на зміні працює одна людина, відповідальна за фізорганічні обстеження, а також займаються постійним аналізом вмісту формальдегіду в ДСП, аби жоден із виробів, які ми виготовляли, не мали дефектів, щоб він повністю відповідав усім вимогам із якості, які ставить європейський ринок, ще більш суворий американський ринок, а ще більш суворі вимоги останнім часом німецький ринок, - розповіла керівниця лабораторії Моніка Курось.

Нагадаємо, що екскурсію за власною ініціативою організувала компанія Kronospan.

На жаль, попри офіційні запрошення до поїздки не долучились представники ГО "Екоклуб" та ініціативної групи активістів. В той же час вдячні тим, хто справді хоче розібратися в ситуації та бути об'єктивним.

- Керівництво громади, де функціонує це підприємство, вони знайшли спільну мову із заводом.

В Городок фактично прийде підприємство з новим обладнанням. І якщо воно буде дотримуватися усіх екологічних норм і не буде забруднювати понаднормово екологію, то таке підприємство повинно бути, - впевнений депутат Клеванської селищної ради Іван Брусник.

- Усе те, що я особисто побачила - добре. Проте у мене питання до нашого ринку. Чи нам хтось гарантує, що дійсно прийдуть ці технології, які є у проєктах? Чи воно буде працювати? Чи дійсно це обладнання буде встановлено? - хвилюється жителька села Городок Валентина Чайка.

 

- Питання екології і мого ставлення до людей, які будуть проживати - це вивчити як найглибше питання екології.

 

Разом із тим, я хотів би, аби у нас було таке підприємство, яке дає нам податки у міську казну, разом із тим забезпечує людей роботою і пристойними зарплатами, - зауважив депутат Рівненської міської ради Олег Дзезько.

Представники заводу Kronospan у Городку сподіваються, що після поїздки до Польщі громада зрозуміє, що майбутня діяльність підприємства вестиметься згідно з чинним законодавством України, з дотриманням усіх екологічних стандартів.

Остаточне рішення з приводу будівництва заводу Kronospan у селі Городок прийматиме департамент екології Рівненської ОДА.

Наші новини у Тelegram. Номер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень