Позачергову сесію облради скликають у Рівному через «Формулу Штайнмаєра»

На завтра

Скликання позачергової сесії обласної ради ініціює Нацкорпус Рівненщини через згоду представників України на імплементацію так званої «формули Штайнмаєра».

Серед вимог – офіціне оприлюднення документу, підписаного Леонідом Кучмою, адже його розцінюють як капітуляцію України перед Росією.

За попередніми даними, сесія відбудеться завтра о 10:00. Відповідне розпорядження уже підписав голова облради Олександр Данильчук.

Порядок денний завтрашнього засідання

Крім того, Нацкорпус готує лист і до СБУ,  говорить начальник штабу обласного осередку політичної партії Денис Магадов:

- У разі укладення угоди на умовах Росії, вимагаємо відставки міністра закордонних справ Вадима Пристайка та уповноваженого у тристоронній контактній групі Леоніда Кучми.

 

Порушити кримінальне провадження проти міністра МЗС та Кучми.  

ПЕРЕДІСТОРІЯ

Вчора президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна погоджує так звану «формулу Штайнмаєра» в межах виконання Мінських домовленостей щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Як раніше пояснював голова МЗС України Вадим Пристайко, її зміст полягає у двох пунктах:

  1. Окупована частина Донбасу має отримати тимчасовий особливий статус у день проведення на цих територіях місцевих виборів.
  2. Якщо ОБСЄ визнає ці вибори демократичними й такими, що відповідають стандартам організації, Верховна Рада має закріпити цей особливий статус на постійній основі.

Формула визначає лише порядок закріплення особливого статусу тимчасово окупованих територій Донбасу після проведення місцевих виборів, а не умов, за яких ці вибори можуть відбутися.

Формулу у 2016 році запропонував Франк-Вальтер Штайнмаєр, який тоді обіймав посаду міністра закордонних справ Німеччини і брав участь у переговорах нормандської четвірки. 

Ця формула прив’язана до Мінських домовленостей 2015 року і є, по суті, одним із форматів їх виконання — у частині проведення місцевих виборів на окупованих територіях Донбасу, оскільки саме цей момент протоколу країни-підписанти трактують по-різному.

Зокрема, невизначеність є у тому, що має статися першим: запровадження особливого статусу Донбасу чи місцеві вибори.

Закон про особливий статус Донбасу Верховна Рада ухвалила ще у 2015 році, однак через невиконання його передумов, зокрема виведення російських військ, він досі не набрав чинності.

За словами міністра закордонних справ Вадима Пристайка, щоб уникнути різночитання формули, зовнішньополітичні радники голів держав 2 вересня 2019 узгодили текст, який фактично і є чітко записаною формулою, і всі 4 сторони на це погодилися.

За яких умов її виконає Україна?

Раніше Пристайко заявив, що українська влада планує провести наступні місцеві вибори одночасно і в ОРДЛО, і на території, підконтрольній Україні. На брифінгу 14 вересня він уточнив, що це буде можливо за певних умов серед яких:

  • виведення іноземних військ з окупованих територій Донбасу,
  • доступ медіа і спостерігачів,
  • вибори мають відбуватися відповідно до норм українського законодавства.

Отже, аби українська влада перейшла до виконання «формули Штайнмаєра», Росія має першою виконати взяті на себе зобов’язання у межах Мінських угод.

Пристайко пояснює, що в формулі не йдеться ані про амністію, ані про те, якими будуть вибори. Лише те, що у день проведення виборів Закон про особливий статус буде застосований у тимчасовому порядку і набуде постійного характеру, якщо ОБСЄ визнає вибори «чесними і прозорими». Які це мають бути вибори, якими є їхні умови – мають визначити Верховна Рада та ЦВК.

Закріплення формули Штайнмаєра на папері є однією з умов проведення зустрічі нормандської четвірки, яку висуває Росія. Однак, що означає це «закріплення на папері», у Києві та Москві розуміють по-різному.

Після перемовин Тристоронньої контактної групи у Мінську 18 вересня українська сторона підтвердила готовність імплементувати «формулу Штайнмаєра» за умов припинення вогню, виведення іноземних військ, відновлення контролю над кордоном, тощо.

Російська ж сторона інтерпретує це як відмову України підписати цю формулу. Фактично, у Кремлі хочуть змусити Україну провести вибори і запровадити особливий статус без жодних умов.

Учора ж президент України запевнив, що жодних місцевих виборів на Донбасі під дулами кулеметів не може бути.

За матеріалами hromadske

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень