Повістки вручають водіям в авто: Юристка пояснила, коли таке можливо і як діяти

Це не є порушенням закону

Фото з proslav.info

В Україні триває воєнний стан і загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаним громадянам можуть бути вручені повістки. Місце вручення повісток жодним нормативним актом не встановлено, пояснила адвокатка Катерина Аніщенко.

Згідно з українським законодавством, повістка на мобілізацію має бути вручена особисто адресатові. Це означає, що повістку слід вручити безпосередньо в руки чоловіка, якому вона адресована.

Вручення в автомобілі на паркувальному майданчику не є найкращим способом виконання цієї процедури, оскільки можуть виникнути сумніви щодо дійсності вручення та забезпечення права адресата на інформацію», — звертає увагу правниця.

Однак військові комісаріати мають право вручати повістки на призов чоловікам, які підлягають мобілізації, в тому числі й через поліцію.

- Якщо працівники військового комісаріату разом з поліцією вимагають від водія відкрити вікно та взяти повістку, це може розглядатися як офіційний процес вручення. Відповідно до закону, повістка має бути вручена особисто адресатові.

 

Якщо водій не відкриває вікно та не бере повістку, це може призвести до негативних наслідків. Наприклад, військовий комісаріат може вжити додаткові заходи для вручення повістки, — попереджає Катерина Аніщенко.

Вимоги зупиняти автомобіль для вручення повістки немає, однак нема й прямої заборони так чинити, відзначає юрист. Офіційні представники — працівники військового комісаріату або поліції — мають право зупиняти автомобілі для вручення повістки. Це відбувається в контексті мобілізації або виконання інших офіційних процедур. Відповідно до закону, повістка повинна бути вручена особисто адресатові, і зупинка автомобіля є одним зі способів забезпечення особистого вручення, говорить Аніщенко.

Відмовитися від повістки можна лише в тому випадку, якщо вона виписана просто на коліні біля автомобіля і має неточності у даних.

Джерело: Патріоти України

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень