Понаднормова робота: 4 загрози для роботодавців і працівників

Про те, що понаднормові години навіть на найулюбленішій роботі шкодять здоров’ю, чув практично кожен

Завантажені співробітники, що перепрацьовують, часто хворіють, менш уважні та гірше вирішують поставлені задачі.

«Пересиджування» на роботі для середньостатистичного українського співробітника – цілком звичайна справа, що не викликає особливої ​​уваги. А от закордонні компанії до переробітку ставляться з обережністю та рекомендують не зловживати ними.

У чому ж небезпека понаднормової роботи та яких помилок слід уникати, щоб не нашкодити ані собі, ані компанії?

Що говорять учені

Згідно з дослідженням, яке опублікував журнал Occupational & Environmental Medicine,

переробіток і понаднормові робочі години підвищують кількість помилок і нещасних випадків на виробництві на 61%.

 

Це явище пов’язують із втомою або стресом у постраждалих працівників.

У свою чергу результати масштабного дослідження, опублікованого в American Journal of Epidemiology показують, що

тривалі робочі години негативно впливають на пізнавальні здібності працівників.

Чоловіки та жінки середнього віку, які працюють більше, ніж 55 годин на тиждень, отримали нижчі показники з двох із п’яти тестів пізнавальної функції.

Співробітника, який регулярно перепрацьовує, можна буквально «завантажити» до отупіння. До того ж,

люди, котрі перепрацьовують, гірше сплять і частіше вживають алкоголь.

Чим компанії розплачуються за переробітки співробітників

 

Найбанальніша відповідь на питання – грошима. Проте, чи дійсно додаткові години дають ту ж ефективність, яка властива працівникові протягом робочого дня?

1) Втомлений співробітник працює менш ефективно і значно повільніше за свого колегу, який відпочив, причому це позначається не тільки на роботі під час додаткових годин, але і на ефективності протягом наступного дня.

При цьому вчені зі Стенфорда і взагалі не знайшли різниці між успіхами тих, хто витрачав на вирішення задач 56 годин на тиждень, і тих, хто витрачав 70 годин на тиждень – результати виявилися практично однаковими.

2) Якщо працівник не встигає завершити роботу вчасно, значить, хтось погано працює. Причому, це не обов’язково саме цей співробітник.

«У компанії, в якій у всіх постійні овертайми – точно непорядок з плануванням та організацією роботи. Тобто в такій компанії ми або не здатні грамотно спланувати, які завдання та коли будуть вирішуватися, або не можемо організувати процес реалізації, або робимо все в останній момент», – ділиться HR-експерт, кар’єрний коуч Вікторія Сафронова.

3) Люди, які працюють понаднормово, частіше йдуть на лікарняний. Організм починає «давати збої» в найневдаліші моменти, позаяк по-іншому «загнати» людину під ковдру для необхідного їй відпочинку не виходить.

Прикладом можуть слугувати шведські медсестри, які рідше йшли на лікарняний, повідомляли про поліпшення самопочуття та підвищили свою продуктивність після того, як їхні робочі години скоротилися до шести годин.

4) Ненормований графік стає однією з головних причин емоційного та фізичного вигоряння співробітника. Це в свою чергу загрожує не тільки його звільненням з вашої компанії, але і повною відмовою від професії.

Зазвичай, перевантаження співробітника виникає не відразу. Керівник, розуміючи, що хтось краще за інших справляється з обов’язками, довіряє йому все більше роботи і частіше доручає складні проєкти. Поступово та абсолютно непомітно обсяг роботи зростає до розмірів, з якими одна людина впоратися вже не в змозі.

«Коли ти перебуваєш у стані «потоку», ти можеш ефективно працювати 12 годин, 14 годин, тиждень-два-три бути дуже глибоко зануреним в задачу, але потім потрібно вимикатися, відпочивати і приходити до тями», – каже Head of HR committee European Business Association Катерина Ковалевська.

За інформацією https://kfund-media.com/

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень