Полярне сяйво зафіксували в Україні (ФОТО)

Кому пощастило побачити унікальне природне явище

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Унікальне природне явище днями спостерігали жителі Волинської області. Полярне сяйво у ніч з 3 на 4 листопада помітив метеолюбитель Андрій Гаврилюк.

За його словами, явище можна було спостерігати о 00:10 у Ківерцях. Рожевий відтінок на небі було видно лише 10-15 хвилин, повідомляє Meteoprog.

Фото Андрія Гаврилюка
Фото Андрія Гаврилюка

Синоптик Ігор Кібальчич пояснив, що свічення на небі викликала потужна геомагнітна буря та викиди плазми на поверхні Сонця.

Викиди плазми ще називають сонячним вітром. Після досягнення плазмою навколоземного простору та взаємодії з магнітним полем нашої планети відбуваються збудження та деформації (ред. – магнітні бурі), а їх візуальною ознакою є полярні сяйва.

 

Чим енергетичнішим є сонячний вітер, тим він сильніше впливає на магнітне поле і полярні сяйва можна спостерігати в нижчих широтах, – розповів синоптик.

Ігор Кібальчич зауважив, що полярні сяйва, видимі з території України, бувають не так вже й рідко. Раз на кілька років при інтенсивних геомагнітних бурях їх можна помітити в деяких областях України.

Наприклад, вночі 21 листопада 2003 року полярне сяйво спостерігали на території Одеської області, а 22 червня 2015 року – у Кривому Розі.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень