Поховали людей передчасно: тисячі ВПО знову отримуватимуть гроші

Скасували виплати переселенцям помилково

Близько 100 тисяч осіб з поміж внутрішньо переміщених осіб залишилися без виплат допомоги від держави. Проте сталося таке помилково, і держава уже відновлює виплати.

Під час проведення верифікації з'ясувалося, що близько 10 тисяч осіб які отримують допомогу – померли. Тож виплати таким людям скасували. Але виявилося що помилково.

- Виявилося, що приблизно 10% із тих 10 тисяч осіб, на щастя, виявилися живими. Реєстр, який показує особу як померлого, не містить даних про податковий номер. І ті люди, які були в реєстрах на виплату ВПО, як виявилося, були повними тезками.

 

Прізвище, ім'я, по батькові, дата, рік народження — все, що міститься в реєстрі померлих, було в реєстрі ВПО, — пояснює міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Аби більше плутанини не виникало, до реєстру померлих додаватимуть ідентифікаційний код.

Відновили виплати частково й тим українцям, які виїхали за кордон. Адже фактично вони повернулися в Україну, але система їх не зафіксувала.

Наприклад, верифікація була 15 липня, а вони повернулися 16-го. Ми також їм усім повернемо виплати. Усе відбувається автоматично, — підкреслила вона.

Міністр також додала, що у випадках неправомірного позбавлення виплат це питання вирішуватимуть в індивідуальному порядку, і кошти повернуть, зокрема, за період «відключення».

Зазначимо, що у 2023 році розмір грошової допомоги переселенцям становить:

  • 3 000 гривень — дітям і громадянам з інвалідністю;
  • 2 000 гривень — іншим усім іншим громадянам.

Виплати ВПО: кому скасують з 1 вересня

  • особи, які повернулися на попередні місця проживання (на тимчасово окуповані території або в регіони, де тривають активні бойові дії);
  • особи, які мають нове місце проживання за кордоном;
  • особи, які протягом періоду верифікації придбали дороге авто, будинок, іншу одноразову дорогу покупку.

Джерело: Фокус

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень