Податок на старі автомобілі захотіли ввести в Україні

Авто, що «віджили» своє, будуть утилізовувати

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Збір за утилізацію старих автомобілів хочуть ввести в Україні.

Адже нині старі автомобілі відправляють на звалища, де вони забруднюють повітря та ґрунт.

На фото Андрій Мальований
На фото Андрій Мальований

– Потрапляючи на сміттєзвалища, вживані автомобілі спричиняють забруднення ґрунту свинцем, іржею, відпрацьованими мастилами. В Україні лише 5% автовласників віддають свої автівки на утилізацію.

 

Протягом 2020 року утилізовано лише 13 тисяч авто. Решта забруднює довкілля на звалищах, – розповів голова Держекоінспекції Андрій Мальований.

Він зауважив, що Європейський Союз вже давно застосовує апробовані механізми для стимулювання утилізації відпрацьованих авто. Серед них:

  • доплати автовласникам при купівлі нового авто після належної утилізації старого;
  • стягнення утилізаційного збору після закінчення експлуатації автівки;
  • високі штрафи для тих, хто порушує норми утилізації авто;
  • розширена відповідальність виробника автомобілів, який має попіклуватися про подальше знешкодження відпрацьованого товару.

В Україні ж важливим кроком до налагодження системи поводження з відходами відповідно до європейських вимог є ухвалення законопроєкт №2207-1д, який вже прийняли в першому читанні, повідомляє Держекоінспекція України

Відповідно до тексту законопроєкту плата за послугу з управління побутовими відходами визначатиметься «на основі тарифу на послугу з управління побутовими відходами та норм надання послуги».

До слова, у 2013 році в Україні вже був утилізаційний збір. Однак тоді податком обкладалися лише автомобілі, які ввозили в країну.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень