Податкова амністія в Україні: як збираються легалізувати «тіньові доходи»

В Україні запустять нульову декларацію

Депутати фракція «Слуги народу» розробляють модель податкової амністії. 

Всім запропонують заповнити нульову декларацію і вказати будь-яке незадеклароване майно, гроші та нерухомість. Заплативши невеликий податок, можна буде уникнути будь-якого покарання за заробіток «у тіні», повідомляє OBOZREVATEL.

Як і для кого проведуть амністію

Податкову амністію вже провели в Аргентині, Бразилії, Індонезії, Італії. У цих країнах довгий час процвітала тіньова економіка. Громадянам запропонували узаконити все, що заробили без сплати податків, але при цьому віддати державі кілька відсотків.

Наприклад, в Індонезії, залежно від того, чи повертали гроші в країну (якщо актив перебував за кордоном) і як швидко легалізували майно, треба було платити від 2 до 10%.

В Україні рівень тіньової економіки досі найвищий у Європі.

Про амністію говорять уже кілька років, її обіцяв запровадити президент Володимир Зеленський ще під час передвиборчої кампанії. Нардепи вже напрацювали проєкт амністії, деталі якого все ще обговорюють.

Законодавці пропонують встановити ставку від 2,5% (якщо гроші витрачали на купівлю державних цінних паперів) до 10% (за все майно, крім нерухомості, авто, прав інтелектуальної власності).

В якому вигляді можуть запустити нульову декларацію:

дохід до 100 тис. грн буде амністовуватися автоматично і без сплати податків;

 

амністовувати не можна гроші, отримані корупційним або злочинним шляхом. Тобто легалізувати можна тільки неврахований прибуток, зарплати в конверті, зароблене в «тіньовому секторі», але не вкрадене;

 

з нерухомості, валюти, прав інтелектуальної власності, прав на майно юридичних осіб, авто треба буде заплатити податок 5%;

 

з усієї іншої власності доведеться заплатити податок 10%;

 

якщо гроші витратили на купівлю ОВДП, то заплатити доведеться податок 2,5%;

 

всі легалізовані гроші треба покласти в банк щонайменше на рік;

 

декларації заповнюватимуться добровільно, а подану інформацію не можна використовувати для того, щоби притягти платника податків до відповідальності.

«Прощення» відбуватиметься лише раз. Вже у другій декларації, якщо витрати не відповідатимуть матеріальному становищу, в ДПС можуть поцікавитися, де взяли гроші і як це відображено в декларації.

Успішна податкова амністія може дозволити Україні повернути активи з-за кордону і поповнити бюджет на мільярди гривень. При цьому важливо, щоб разом із нульовою декларацією покращили і контроль за тими, хто відмовиться легалізувати майно.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень