Плату за електроенергію в Україні споживачам рахуватимуть по-новому

Йдеться про обсяг спожитої електроенергії

Через планові та аварійні відключення обленерго по-новому визначатимуть об’єм спожитої електроенергії. Відповідно й суми у квитанціях споживачів будуть іншими.

Рішення ухвалила Нацкомісія, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Воно закріплене постановою № 1603 «Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 20 квітня 2022 року № 393».

Об'єктивно чимало українців не мають змогу вчасно передати показники лічильника через регулярні й доволі тривали відключення світла. Зазвичай, якщо від споживача немає вчасно наданих показань, починає діяти інший механізм нарахувань.

Проте наразі багато споживачів більше часу проводять без світла, ніж зі світлом.

Тож нараховувати їм плату за електрику за нормами споживання було б необ'єктивно, адже насправді вони вимушені споживати значно менше енергії, ніж зазвичай.

Прийняття цієї постанови покликане захистити споживачів в умовах виникнення надзвичайної ситуації в ОЕС України та вимушеного обмеження у споживанні електроенергії, викликаного збройною агресією РФ.

 

У зв'язку з аварійними та стабілізаційними відключеннями об'єктивно виникають ситуації, коли технічно неможливо передати показання лічильників, при цьому обсяги середньодобового споживання очікувано зменшуються, – пояснили в Нацкомісії.

Якщо споживачі не встигли передати показники лічильника, то цього місяця обленерго має застосувати понижувальний коефіцієнт середньодобового обсягу використаної електроенергії. У цьому коефіцієнті має бути врахований обсяг електроенергії, який не було доставлено до споживача.

Крім того, обленерго повинні передати ці коефіцієнти в НКРЕКП  до 25 числа кожного місяця, що є наступним після розрахункового.

Відповідно й плата за електроенергію із застосуванням понижувального коефіцієнта буде значно нижчою.

 

Джерело: НКРЕКП

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень