Підтримка путіна і зникнення дорогоцінних ікон: Скандали з Києво-Печерською Лаврою

Чим «прославилася» святиня

Днями навколо Києво-Печерської Лаври розгорівся новий скандал. У мережі оприлюднили відео, де у святині виголошують молитви та славетні пісні на честь росії.

Щодо цього факту СБУ відкрила кримінальне провадження. Матеріали справи відправили на проведення експертиз, повідомляє Служба безпеки України.

Відомо, що нещодавній скандал із Києво-Печерською Лаврою – не перший.

Підтримка путіна

Вже під час повномасштабної війни росії проти України в мережі з’явилося відео, де настоятель Києво-Печерської Лаври владика Павло – у народі відомий під прізвиськом Паша «Мерседес», вичитує ченця за публічну критику путіна та збройної агресії рф проти України. Тоді він вирішив заборонити ченцю проводити богослужіння.

Агресію настоятеля викликав допис ченця у соцмережі: «Ті, хто підтримує путінську війну проти України, мають бути відлучені від причастя на кілька років».

Ігумен обзивав підлеглого, звинувачував його у розпусті, крадіжці та відсутності совісті. Скаржився на ченця, що «негідно бандерівським шавкам оскверняти святу обитель». А також заявив, що деякі ченці зазнають впливу «бандерівської єресі».

Перешкоджання журналістській діяльності

Торік під час висвітлення пожежі у Києво-Печерській лаврі священнослужителі заважали працювати журналісту Магнолія-ТВ. Вони перешкоджали відеозніманню й намагались відібрати телефон. Намісник Павло наказав ударити репортера по голові, а один зі священників напав на журналіста та забрав у нього телефон. Священнослужителі заявили, що пожежа у Лаврі – це не надзвичайна подія і журналістів сюди ніхто не запрошував.

Ігнорування коронавірусу

У 2020 році настоятель Павло «вляпався» у скандал і з коронавірусом. Він закликав вірян ходити до храму і не боятись зараження. У результаті серед парафіян поширився вірус. Тоді лавру закрили на карантин і змусили проводити богослужіння онлайн.

Заперечення анексії Криму

2018 року Павло заявив, що Крим ніколи не був українським. Також наголосив, що в Україні немає Московського патріархату, а є «Руська православна церква».

До того ж Павло переконаний, що приєднання Криму до України у 1954 році було «незаконним». Також священнослужитель не зміг відповісти, з ким воює Україна на Сході, оскільки «він не був на війні».

Зникли дорогоцінні ікони

Того ж року в Києво-Печерській Лаврі зникли цінні ікони. Пропажу виявили співробітники Мінкульту, коли проводили інвентаризацію. Під час перевірки комісія не дорахувалась 10 цінних предметів. Усю інформацію щодо зникнення передали правоохоронцям.

Продаж підпільного вина

Немалого розголосу набув скандал 2017 року. Тоді у лаврі продавали вино по 3500 гривень за пляшку. Згодом з’ясувалося, що цей алкоголь святиня отримала як благодійну допомогу. Про це клопотав сам Павло – звертався до виноробів у Тоскані, щоб ті поділились благом. Про те, що алкоголь продаватимуть – не йшлося.

Хамська поведінка й священницькі привілеї

2015 року намісник Павло оскандалився, коли патрульна поліція зупинила Mercedes-Benz S класу, в якому він їхав. Тоді авто порушило правила дорожнього руху.

Митрополит поводився із правоохоронцями по-хамськи й «не дозволив» їм виписати штраф, заявивши «Ви сьогодні в церкві були? Подумайте про душу».

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень