Петра і Павла 2024: коли українці відзначатимуть це свято за новим календарем?

Відома дата

Свято Петра і Павла - особливий день для вірян, коли вони вшановують двох апостолів, згадуючи їхні життя та діяння. Раніше їхню пам'ять вшановували 12 липня, але після зміни календаря дата святкування змінилася.

У 2024 році українці відзначатимуть свято Петра і Павла 29 червня.

Це свято вперше офіційно відзначили віряни у 324 році. За церковними переказами, саме тоді в Константинополі були побудовані храми на честь святих апостолів Петра і Павла.

Від IV століття священники проводили обряди вшанування цих апостолів 29 червня. Саме цього дня мощі святих були перенесені до храму в Константинополі, що стало приводом для великого святкування.

Традиції та народні прикмети

Серед українців свято Петра і Павла символізувало настання літа та початок підготовки до осені. У народі це свято називали «Петрів день» і вважали його «верхівкою літа». Зазвичай цей день починався з генерального прибирання: білили будинки, діставали нові рушники, щоб прикрасити кімнати.

Особливу увагу до свята приділяли дівчата, які плели вінки з польових квітів, обов’язково додаючи червоні маки.

 

Вони організовували веселі гуляння, ворожили на майбутніх обранців, співали й танцювали.

Вранці віряни йшли до церкви на богослужіння, а потім господині готували сирні бабки, якими пригощали всю родину. За легендою, це улюблена страва Петра та Павла, яку вони регулярно вживали під час подорожей.

Існують народні прикмети, пов'язані з цим днем. Вірили, що холодний день Петра і Павла передвіщає голодний рік, а спека на Петра обіцяє холодне Різдво. Святому Павлу молилися перші українські підприємці, а Петру - моряки.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень