Перевірка димарів і вентиляцій у Корці за гроші – законна

І має бути вже друга за рахунком

Нагадаємо, минулого тижня Радіо Трек застерігав рівнян від шахраїв, які представляючись газовою службою, пропонують послуги за гроші.

Зокрема таке траплялося у Рівному, про це нам повідомляли і з Корця.

Так жителі Корця попереджали один одного у мережі

Однак, в останньому випадку, тобто, коли йдеться про перевірку димарів і вентиляційних каналів, з'сувалося, що роботи проводили співробітники компанії ТОВ «Еко-Дім».

Директор товариства Роман Радчук каже, що згідно із законодавством, обстеження мають проводити ще з 2016 року:

- Справа у тому, що за правилами безпеки системи газопостачання України ввели нову перевірку. Це та перевірка, яку ми виконуємо у Корці – димоходів і витяжок біля газу. Їх раніше не було у приватному секторі, вони були тільки у багатоквартирних будинках. З 16 року вони вже мали би виконуватися у всіх будинках, де є газ, і в правилах написано, що ці перевірки мають виконувати окремі спеціалізовані підприємства, тобто, не саме газове управління.

Ці перевірки ввели через збільшення трагедій внаслідок отруєння чадним газом.

Однак, через брак досвідчених компаній, обстеження подекуди і досі немає кому проводити.

У Корці це мала бути друга перевірка, однак нині проводять її вперше, про що попереджали через оголошення у місцевій газеті, запевняє Роман Радчук.

І хоча центральний офіс товариства «Еко-Дім» у Житомирі, вони працюють у багатьох областях України вже майже сім років. На Рівненщині – поки лише у Корці.

У більшості випадків, з якими стикаються працівники «Еко-Дім», димарі та вентиляції після обслуговування ЖЕКами забиті. І у такому стані вони ще з часу будівництва багатоповерхівок, про що свідчать пляшки чи пачки з-під цигарок з радянських часів, які знаходять у димарях і вентиляціях під час чистки. Бо, як підозрює Роман Радчук, досі обстеження цих об’єктів були дуже умовними.

А у приватному секторі трапляється і таке, що вентиляцій немає взагалі.

І це - грубе порушення, бо відчинене вікно від чадного газу не врятує, адже там немає тяги. Серед грубих порушень у приватному секторі – перепланування. Коли на місці, де стояв котел, облаштовують ванну. А у ванні не можна, щоб стояли газові прилади, бо через підвищену вологість різьбові з’єднання, через які проходить газ, вступають у мікрокорозію, як наслідок – витік газу.

Якщо вам знайомі вищеописані порушення – викликайте спеціалістів. Витяжки і димарі треба перевіряти щонайменше раз у рік, наголошують спеціалісти. Вартість такої послуги для багатоповерхівок – від 350 гривень.

Перелік організацій, які мають дозвіл на такі обстеження, вказані на сайті ПАТ «Рівнегаз».

До речі, як зауважують у компанії, старий відомий багатьом спосіб перевірки тяги у вентиляції за допомогою аркуша паперу - не зовсім правдивий.

Бо, відповідно до експерименту, який проводиди фахівці ТОВ «Еко-Дім», аркуш «прилипає» при швидкості повітря 0,6 м/с. А нормою вважається 1 м/с. Для визначення цього показника працівники компанії мають спецальне обладнання, сучасніше за аркуш паперу.

Працівників ТОВ «Еко-Дім» можна розпізнати за помаранчевим жилетом з написом компанії.

У багатоквартирних будинках відповідальність за належний стан вентиляцій та димарів несуть голови ОСББ. У приватних будинках - власники помешкань. 

Стеж за нашими новинами у  Telegram

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень