Пересопницю поблизу Рівного хочуть перетворити на знаний музей

Там археологи викопали цікаві артефакти

Фото з інтернету

У селі Пересопниця, що на Рівненщині, завершилися розкопки. Науковці вважають цю місцевість цікавою і перспективною. Власне тому археологи тут і працюють щороку.

Цьогоріч вони «відкрили» декілька жител часів Київської Русі, а також виявили чимало старожитностей, серед яких фрагменти кераміки, прикрас, мармурові хрестики, а ще писало, зроблене з заліза.

Наразі науковці опрацьовують артефакти. Тим часом розкопані житла періоду Х століття хочуть музеєфікувати, щоб їх могли побачити всі охочі.

Територія нинішньої Пересопниці в XII-XIII століттях була центром удільного князівства. Тут жили заможні та освічені мешканці, працювали умілі ремісники, велася жвава торгівля. Про це свідчать археологічні знахідки.

Про знахідки нашим колегам із газети «День» розповідав археолог Олексій Войтюк:

Нам вдалося «відкрити» три будівлі Х століття. Це дві хати, а також майстерня. Про це свідчить своєрідне планування, притаманне періоду Київської Русі – квадратна споруда, довжина стін якої має розміри 4 на 4 метри, а в центральній її частині залишили місце для якоїсь ремісничої атрибуції, обов’язкової для майстра. Це могла бути, наприклад, колодка, на якій щось вибивали.

А щодо жител, то одне з них було з глинобитною піччю, а інше - з так званою кам’янкою Це піч, виготовлена з каменю, в цьому випадку з пісковику. Взагалі для Пересопниці це не притаманно.

Під час розкопок виявили і

хрестики з рожевого та сірого мармуру. Це візантійська традиція.

Крім того, натрапили і на актову печатку, тобто буллу князя. Щоправда, кому саме вона належала - невідомо.

Фото Миколи Федоришина

Тим часом давньоруські житла, які «відкрили» цього року, каже директор культурно-археологічного центру «Пересопниця» Микола Федоришин, хочуть показувати туристам:

Хотілося б зробити археодром на місці розкопок. Але, коли в Пересопниці йдуть дощі, все починає осипатися, тому треба робити накриття.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень