Перемогу у Другій світовій вшановуватимуть два дні

Цьогоріч, як і в 2015-му, в Україні відзначатимуть 8 травня як День пам’яті і примирення, а 9 травня – як День перемоги над нацизмом

Офіційним символом вшанування жертв Другої світової війни є зображення червоного маку. Ця квітка – ще один об’єднавчий символ, поряд з українським гімном, гербом та прапором, - йдеться на сайті Рівненської ОДА.

Дизайн маку розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України. Автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін.

Графічне зображення є своєрідною ілюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі.

У 2014-му році, коли Україна вперше приєдналася до європейської традиції відзначення Дня пам'яті та примирення, гасло пам'ятних днів було «Ніколи знову». А з 2015 року гаслом відзначень Дня пам'яті та примирення і Дня Перемоги стало «Пам'ятаємо. Перемагаємо». Воно залишається офіційним гаслом й цьогоріч. Ми пам'ятаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. Ми пам'ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає.

Україна зазнала надзвичайних втрат внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло 3-4 млн військових, підпільників і цивільних, 4-5 млн цивільних загинуло через окупаційний терор та голод у тилу, 5 мільйонів жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, частина з яких не повернулася. І тому переосмислення подій Другої світової, руйнування історичних радянських міфів, вшанування пам'яті кожного, хто боровся з нацизмом приносить розуміння необхідності перенесення акценту -  відмову від святкування на користь вшанування.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень