Пенсіонерку змусили повернути до бюджету понад 60 000 грн: за що її покарали

Про які зміни мають повідомляти пенсіонери ПФУ, аби не повертати кошти

В Україні пенсіонери, які вчасно не попередили про зміни, які впливають на розмір чи право на отримання пенсії, повинні повернути надміру сплачені кошти до бюджету. Один із таких випадків трапився у Чернігові, де районний суд  зобов'язав повернути жінку до Пенсійного фонду 63 тисячі гривень.   Про це пише OBOZ.UA. 

Як повідомляється у рішенні суду, жінка отримувала пенсію від грудня 2020 до квітня 2023 року у зв'язку з інвалідністю. Однак виявилось, що медико-соціальна експертна комісія не підтвердила збереження інвалідності. 

Жінка про це знала, однак ПФУ не повідомила і продовжувала отримувати пенсію на яку вже юридично не мала права. Суд вирішив стягнути на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області 63 490 грн. 

Про які зміни мають повідомляти пенсіонери ПФУ:

  • зміни місця проживання (у разі переїзду з відповідної місцевості, проживання на якій дає право на отримання надбавки до пенсії);
  • зміна статусу одержувача (дострокове припинення навчання особою, яка отримує пенсію у зв’язку із втратою годувальника до 23 років);
  • зміна місця реєстрації (для вимушених переселенців);
  • зняття інвалідності (для тих, хто отримує пенсію за інвалідністю);
  • виїзд на постійне місце проживання до іншої країни (пенсії продовжують виплачуватися громадянам, які живуть на території інших країн, але якщо це обумовлено спеціальними міждержавними угодами).

Суми зайво виплаченої пенсії стягуються зі пенсіонера. Він може заплатити добровільно, або примусово (через суд). 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень