«Пекельне полум'я»: ЗСУ отримають ракети, якими ліквідували ватажка «Аль-Каїди» (ФОТО/ВІДЕО)

Що відомо про ракети Hellfire

Під час п'ятої зустрічі Контактної групи з оборони України, що відбулась минулого тижня, Норвегія вирішила передати Збройним Силам України багатоцільові ракети Hellfire.

Як розповів міністр оборони Норвегії Арільд Грамм, Україні передадуть 160 ракет, пускові установки та блоки наведення для них.

- Це зброя, про яку просила Україна, і вона стане в нагоді в боротьбі з російськими військами. Ракета проста в експлуатації, її можна використовувати як по наземних, так і по морських цілях, - зазначив він.

Ці ракети закупили для норвезької берегової охорони, але їх термін експлуатації добігає кінця, тому їх планували зняти з озброєння. 

Hellfire - американська ракета класу «повітря-поверхня» з напівактивним лазерним або активним радіолокаційним наведенням.

Основними носіями для них виступають гелікоптери вогневої підтримки. З 2007 року їх встановлюють на БПЛА MQ-1 Predator.

Спочатку Hellfire розробляли як керовану протитанкову ракету, але вона стала багатоцільовою високоточною системою озброєнь. 

Ці ракети можуть застосовуватися з авіаційних, морських і наземних платформ по броньованій техніці, укріпленнях та інших видах наземних і надводних цілей на дальності до 8 км.

Технічні характеристики:

  • швидкість - 1235 км/год;
  • дальність прямого ураження - 7,1 км;
  • дальність непрямого ураження - 8 км;
  • мінімальна відстань - 0,5-1,5 км;
  • маса - 46 кг;
  • довжина - 163 см;
  • діаметр - 18 см;
  • розмах стабілізаторів - 33 см.

Залежно від модифікації може мати тандемний боєприпас, бронебійну або боєголовку з додаванням металевого заряду. Зокрема, модель Hellfire (М) може використовуватися для ураження бункерів, засобів РЕБ, будівель, комунікацій і мостів.

На сьогодні невідомо, ракети якої модифікації отримає Україна.

До комплексу входять кілька основних компонентів:

  • пускова дистанційно керована установка і сама ракета Hellfire
  • оптико-електронна станція спостереження і наведення
  • пульт оператора

Бойове застосування

В 1991 році під час війни в Перській затоці США випустили близько 4 000 ракет. 

В 2002 році в Афганістані під час операції «Анаконда» Hellfire вперше використали з безпілотником Predator - її випустили по бункеру талібів.

В серпні 2022 року в Кабулі (Афганістан) з неназваного безпілотника випустили дві ракети, якими знищили Аймана аз-Завахірі, ватажка терористичної організації «Аль-Каїда». 

Україна вже використовувала Hellfire для відбиття російської агресії:

У червні 2022 року стало відомо, що Україна застосовувала Британські ракети Brimstone. Це модифікація Hellfire, яка оснащується трьохрежимною радіолокаційною системою наведення міліметрового діапазону довжин хвиль і лазерною системою наведення. Може вражати як рухливі, так і нерухомі цілі.

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень