Паспорт здоров’я. В Україні можуть впровадити новий важливий документ

Слідом за Європою

ФОТО Vgorode.ua

В Європі наразі міркують, як мінімізувати втрати туристичному сектору через пандемію коронавірусу. І головне – не дати хворобі шансів знову потрапити на територію країни, де уже знімають карантинні обмеження.


Саме для цього країни ЄС і Велика Британія серйозно задумалися над тим, щоб ввести новий паспорт, пише vgorode.ua.

Тож, крім паспорта громадянина, закордонного паспорта й водійського посвідчення в Європі може з'явитися ще і паспорт здоров'я.

Нині документ ще офіційно не затверджений, й ідея його впровадження тільки обговорюється.

В Україні влада уже повідомляла, що якщо в ЄС його таки ухвалять, то зробити це потрібно буде і нам.

Паспорт здоров'я повинен показувати, що людина не хворіє на коронавірус або вже має до нього імунітет. Поки що в багатьох країнах у громадських місцях вдаються до термометрії (вимірюють температуру тіла). Але всі розуміють, що такий спосіб далеко не панацея, адже симптоми можуть довго не проявлятися.

ФОТО ілюстративне

У Великій Британії паспорт здоров’я збираються впровадити вже через місяць, щоб люди могли ходити на роботу. І хоча єдиний зразок документа поки не затверджений, за повідомленнями The Guardian, уряд країни вже веде консультації з IT-стартапами, які розробляють методики ідентифікації особистості.

Документ міститиме біометричні дані людини. Крім того, потрібно буде пройти тест на антитіла, потім дані будуть внесені в спеціальний додаток.

А вже цей додаток потребуватиме документів, які посвідчують особу, та фотографію. Далі додаток буде генерувати унікальний QR-код, який потрібно надати компанії, яка буде вимагати такий паспорт.

Код стане доступний після того, як людина повністю пройде процес верифікації.

Кілька компаній вже запропонували свої ідеї Комітету з науки та техніки Великої Британії. Втім, місяця для розробки та впровадження документа може і не вистачити. Фахівці попереджають: попереду багато роботи, зокрема — сумування баз даних населення, систем розпізнавання осіб і QR-кодів.

COVID-паспорт (так званий паспорт здоров’я) з часом можуть використовувати для подорожей країнами ЄС.

Це актуально для країн Шенгенської зони — Швейцарії, Ісландії, Норвегії та Ліхтенштейну. Як це буде працювати — поки точно невідомо. Адже, наприклад, Італія й Іспанія не збираються відкривати кордони для іноземців як мінімум до кінця року.

ФОТО ілюстративне

Інші, економічно більш залежні від туризму країни, роблять все можливе, щоб відновити потік відпочивальників.

Греція, наприклад, готова пускати до себе всіх іноземців, у яких тести виявлять наявність антитіл до коронавірусу, а Хорватія пропонує країнам у двосторонньому порядку вирішувати, відкривати кордони один для одного чи ні.

Щось подібне до COVID-паспортів впровадили вже в Китаї. Там у людей попросять спеціальний сертифікат з кодом, який підтверджує негативний тест на коронавірус, а в Чилі для цього планують застосовувати якісь картки. Важливо, що у цих документах не йдеться про імунітет або антитіла до вірусу.
 

Якщо Європа ухвалить впровадження паспортів здоров’я на своїй території, то цілком ймовірно, що тести на антитіла доведеться проходити й українським туристам, для того, щоб спокійно поїхати відпочивати.

При цьому туристична Європа може відкритися для українців не раніше осені. Про це заявляли президент Франції Еммануель Макрон і президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен.

Щодо заробітчан, то їх Європа потребує вже зараз. Чехія, Словаччина, Фінляндія і Німеччина заявили, що не можуть без наших «рук». А Польща навіть готова організовувати чартери для сезонних робітників. Тому цілком ймовірно, що якщо паспорти здоров'я таки наберуть чинності, то для українців вони стануть обов'язковим документом.

ФОТО ілюстративне

Поки що в плани нашої влади не входить вводити обов'язковий COVID-паспорт. Однак вони готові це зробити, в разі його введення в інших країнах. Про це розповіла голова Державного агентства розвитку туризму Мар'яна Олеськів в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна". На її думку, Україна може піти на такий крок, але в такому випадку потрібно буде розуміти:

  •  який конкретно робити тест,
  •  за скільки часу до поїздки його потрібно проводити.

Натомість голова комітету з туризму Володимир Царук вважає, що паспорт не врятує ситуації.

Він переконаний, що українські туристи не захочуть робити тест на антитіла власним коштом. Мовляв, для українського туриста легше заощадити й залишитися відпочивати всередині країни.

Цікаво, що Всесвітня організація здоров'я (ВООЗ) не рекомендує вводити паспорт здоров'я з кількох причин.

  • Перша: тест на коронавірус актуальний тільки в момент, коли людина його здала. Навіть, якщо людина здорова зараз, то може заразитися вже через кілька годин або днів.
  • Друга: донині незрозуміло, чи свідчать антитіла в крові про наявність імунітету в організмі. Адже в Китаї відомі повторні випадки зараження COVID-19.

За матеріалами vgorode.ua 

 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень