Параметри за віком: який пульс вважається нормальним

Оптимально його вимірювати зранку

Пульс показує частоту серцевих скорочень й кількість ударів серця за хвилину. Показник пульсу може змінюватись в залежності від віку, статі та індивідуальних особливостей людини.

Нормально, якщо у стані спокою пульс буде нижчим, а при фізичній, емоційній активності та при стресі - він вищий.

Пульс може підвищуватись після занять спортом, після пробіжок і навіть після активної ходьби. Також пульс частішає, якщо ви починаєте хвилюватися, переживаєте або чогось сильно боїтеся.

Також на частоту пульсу впливають гормони, деяка їжа чи приймання ліків. А ще температура тіла, положення тіла (стоячи чи лежачи), куріння, рівень фізичної підготовки, вага.

Знати свій оптимальний пульс важливо, адже це важливий показник стану здоров’я.

Норми пульсу за віком

Офіційна частота пульсу в стані спокою у дорослої людини - від 60 до 100 ударів за хвилину. Хоча у більшості дорослих він у середньому коливається від 55 до 85 ударів за хвилину.

З віком частота пульсу падає.

Звичайна формула для визначення максимальної частоти пульсу за віком дорівнює 220 мінус ваш вік у роках.

  • Від 20 до 30 років - 50-90 ударів за хвилину
  • 20-40 років - 60-90 ударів за хвилину
  • 40-50 років - 60-80 ударів за хвилину
  • 50-60 років - 65-85 ударів за хвилину
  • 60 років і старше - 70-90 ударів за хвилину

Якщо часто пульс буває нижче 60 ударів на хвилину - це називається брадикардія. Якщо при цьому бувають запаморочення, непритомність або задишка - варто поговорити з лікарем.

У деяких людей пульс нижче 55 ударів за хвилину вважається нормою й існує поняття «спортивне серце» - такий пульс буває у професійних спортсменів, і в стані спокою їхній пульс може бути навіть від 40 ударів за хвилину. При цьому почуватимуться вони чудово.

Якщо ваш пульс у стані спокою перевищує 100 ударів за хвилину, то це тахікардія. І це також привід для консультації з фахівцем.

Варто зазначити, що у жінок пульс трохи вищий, ніж у чоловіків. Наприклад, у жінки старше 40 років нормальний пульс - від 75 до 80 ударів за хвилину.

Як міряти пульс

Вимірювати пульс оптимально у стані спокою

Бажано вимірювати пульс у стані спокою, і перевіряти пульс треба час від часу аби визначити свій середній нормальний показник. Це зможе у перспективі визначити стани, які потребують втручання лікарів.

Найкраще місце для вимірювання пульсу – це зап'ястя. Вказівним та середнім пальцями на зап'ясті під подушечкою великого пальця знайдіть пульс. Сильно тиснути не треба, аби не сповільнити ритм.

Порахуйте кількість ударів за 15 секунд і помножте отриману цифру на 4 – так ви отримаєте свій показник за 1 хвилину.

Оптимальний час для вимірювання - рано-вранці, до того, як ви встали з ліжка.

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень