Парацетамол подорожчав майже удвічі. У світі прогнозують зростання цін на інші знеболювальні та жарознижувальні препарати

Головними постачальниками є Китай та Індія

Від початку пандемії коронавірусу ціни на парацетамол злетіли у світі більш як удвічі. Парацетамол є одним з основних активних фармацевтичних інгредієнтів.

Подорожчання відбулося у всіх без винятку країн, які залежать від експорту препарату з Індії та Китаю.

Тож наразі експерти прогнозують подорожчання усіх ліків, де у складі є парацетамол. Наразі ЄС імпортує 80% активних фармацевтичних інгредієнтів для своїх виробництв з Індії та Китаю, пишуть французькі фармацевтичні видання. А британський регулятор лікарських препаратів зазначає, що  китайські підприємства виробляють близько 40% основних фармацевтичних інгредієнтів.

Асоціація фармвиробників у Індії звітувала, що діючі речовини цього року подорожчали на 15−130%. І саме парацетамол подорожчав найбільше.

Відзначають це й клієнти українських аптек. У листопаді 2021 року за даними Держстату знеболювальні та жарознижувальні препарати українського виробництва коштували на 16,6% дорожче, ніж у тому ж місяці 2020 року. Не оминула криза й імпортні лікарські засоби — їхня ціна виросла на 4,4%.

При цьому різкий стрибок стався восени — з жовтня по листопад минулого року ціни на вітчизняні та іноземні препарати підвищилася на 3% та 2% відповідно.

Ситуацію вважають доволі загрозливою, адже парацетамол зокрема рекомендують для терапії пацієнтів з ковідом. Від початку пандемії у 2020 році попит на парацетамол залишається високим. Наразі брак препарату реєструють у Великій Британії.

Експерти пояснюють, що криза виникла через складності логістики у зв’язку з карантинними обмеженнями та зменшенням виробництва у Китаї. До речі, Індія також отримує від Піднебесної 85% фармацевтичних інгредієнтів.

Станом на 13 січня вартість парацетамолу українського виробництва в аптеках складає від 18,80 до 41 грн за упаковування 10 таблеток. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень