П’ятниця тринадцятого: народні прикмети та забобони містичного дня

У 2024 році п’ятниця 13-го випадає двічі - у вересні та грудні

Тринадцяте число місяця, яке припадає на п'ятницю, вважається у багатьох культурах нещасливим днем і рясніє купою забобонів. Існує навіть наукова назва фобії щодо цього забобону — параскаведекатріафобія 

Історія 

Страх п’ятниці, 13-го має історичне коріння. Нібито в цей день збиралися відьми, упирі і різна нечисть, а балом заправляв сам Сатана.

Вважається, що саме в цей день Адам і Єва скуштували заборонений плід, Каїн убив Авеля, був розп’ятий Ісус Христос.

 
Що страшного в числі 13?

За символікою чисел вважається, що 12 – це число космічного порядку і спасіння. У багатьох міфопоетичних системах світу число 12 було символом 12 сузір'їв Зодіаку, символом довершеності.

Біблійний Єрусалим пронизаний символікою числа 12 (дванадцять воріт, дванадцять апостолів). В Апокаліпсисі — 12 коштовних каменів. У Греції та Римі нараховувалося також 12 верховних богів. У епосі середньовіччя фігурують 12 лицарів Круглого столу.

Християни під Різдво готували 12 страв. Таку ж кількість трав клали дівчата під подушку на Івана Купала. У фольклорі фігурують образи 12 місяців-братів. 

А от додати ще одну «зайву» одиницю – і число стає «чортовою дюжиною».

Це число у багатьох народів символізувало смерть і водночас початок нового життя. Чому? Бо воно порушувало числову цілісність, а отже було небезпечне, зле.

В американських хмарочосах після 12-го поверху слідує 14-й, немає тринадцятих номерів у готелях, відсутні морські та авіарейси з такими номерами.

У літаках авіакомпаній Німеччини, Австрії й країн Скандинавії немає ні ряду, ні крісла з номером 13. В Англії їх немає навіть у кінотеатрах. На тринадцяте число намагаються не планувати важливих справ і далеких поїздок.

Прикмети та забобони про п’ятницю 13-го

Не можна вирушати в подорож, оскільки така дорога буде сповнена неприємностей.

У цей день трапляється багато ДТП, тому водіям слід бути особливо обережними за кермом.

Рослини, посаджені в п’ятницю 13-го, не будуть рости і плодоносити.

Не варто в це день шукати роботу або йти на співбесіду.

У цей день не бажано  укладати важливі угоди або позичати гроші.

Як же пережити цей «страшний» день?

Щоб погані прикмети п’ятниці 13-го не збулися в вашому житті, сходіть в цей день до церкви.

Психологи зазначають, що невдачі можуть сипатися на людину через самонавіювання, страх та «зацикленість» на неприємності.

Вірте, що в цей день на вас чекають тільки хороші новини і приємні події, і так воно і буде.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олеся Шевчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень