Осушив Новомалинський став: підприємця на Рівненщині звинувачують у смерті риби

Однак вода вже набирається

Фото Василь Ільчук

Ставок без води у селі Новомалин відсьогодні почав наповнюватися. Зауважимо, що осушена водойма цієї весни викликала обурення  мешканців.

У березніквітні селяни та екологи неодноразово скаржилися на орендаря водойми Віктора Співака. Його підприємство СФРГ «Ферма Співака» займається там вирощуванням риби і вже довгий час планувало відремонтувати там шлюзи, що й зробило цієї весни.

Новий ажіотаж навколо осушеної водойми виник тоді, коли рівненський орнітолог Василь Ільчук опублікував у себе на сторінці у Facebook допис про зниклі види птахів. Озеро розташоване на території національного парку – Дермансько-Острозького.

Будучи буквально знищеним, на ставу унеможливилося гніздування колонії мартина звичайного, лебедів-шипунів, пірникоз, лисок та багатьох інших водно-болотних птахів, серед яких і червонокнижна качка - нерозень.

 

Чому ж не наповнити став у потрібну пору, коли прилітають птахи й починають гніздування? Відповідь у сітках, які стоять нижче по течії річки Збитенька.

Фото Василь Ільчук

Продовжується вилов риби, вже тієї, яку не потрібно вирощувати, годувати й платити за місце її вирощування. Цікаво було б дізнатися, що дає право звичайній людині грубо і безкарно порушувати всі існуючі норми законодавства і моралі.

Віктор Співак не погоджується з думкою активістів і екологів. Запевняє, що озеро необхідно осушити, адже водопропускна конструкція потребувала ремонту. Тим паче, в строки вкладається, адже мав завершити роботи до 1-го травня. Напередодні, за його словами, шлюз таки закрили.

Скриншот із cюжету UA: Рівне про Новомалинський став

Вже закінчений ремонт водопропускної системи. Так як він і був по регламенту до 1 травня ремонт, так він і є. Я сам більше поспішаю, адже мені треба наповнити воду до 1 червня.

 

Це рибогосподарська технологічна водойма. Тут замулка велика, якщо цього не зробити – став пропаде. Будуть прориви. Якщо закоркувати став – залишиться весь намул,

 

Було обстеження, яке підтвердило необхідність ремонтних робіт. Напередодні вже закрили шлюз. Представники водних організацій були вчора, все перевірили.

Раніше роботи не могли виконати, адже клімат не давав. Зима була повноводна, водойма сама набиралася. Потім морози. Це клімат, з цим нічого не зробиш.

 

Загиблу рибу вони бачать, а п’яту – шосту підводу сміття, яку я вивожу – ні. До мене немає претензій в жодного державного інституту. Навпаки, ми думаємо, як врятувати цей став.

 

Водосховище має чашу 3,4 млн кубів. У 2005 році вже було 2,6 млн кубів намулу. Воно пропадає, а тепер лише назва залишилася, адже водосховище лише від мільйона кубів.

Фото Василь Ільчук

Був схід села в неділю – 40 цих нібито активістів зібралися й не дали навіть слова сказати. Було з ким навіть і говорити. Люди, які зайняті, вони в неділю відпочити хочуть, а цим робити нічого. Кажуть, що я видам тварин в заказнику шкоджу.

 

Та я за заказник! Я пропоную поряд з озером заказник зробити й наукове обґрунтування цьому заказнику нарешті надати.

 

Я добився, аби мисливці та браконьєри  там не полювали. Але водночас я не сторож для екологів, я хочу вирощувати рибу, займатися товарним рибництвом і продавати рибу людям, аби в населення була риба.

Підтверджує необхідність спуску водойми та ремонту конструкцій і документ з рекомендаціями департаменту екології Рівненської ОДА щодо надання в оренду водних об’єктів. Зокрема відповідне речення у пункті 26 зобов’язує орендаря підтримувати гідротехнічне майно в належному стані.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень