Остання затяжка? В Україні затвердили стратегію збільшення цін на цигарки до рівня Європи

Ціни зростатимуть щонайменше до 2028 року

В Україні поступово зростатиме акцизний збір на цигарки. Відповідний проєкт закону схвалили в уряді, і розрахований він до 2028 року. Акциз зростатиме, допоки не  досягне встановленого Директивою Ради ЄС рівня, якого Україна зобов'язалася дотримуватися. 

При цьому акциз зросте як на тютюн, так і на промислові замінники тютюну. Натомість ставки на тютюновмісні вироби для електричного нагріву  (типу айкоси) ставки будуть зменшені. Тож не виключається їх здешевлення.

Верховна Рада вимірюватиме акциз в євро. 

За наведеними Кабміном розрахунками, нові акцизні ставки принесуть Україні 2025 року близько 621 млн грн. Надалі ж ця сума збільшуватиметься так:

  • у 2026 році очікується вже 5 млрд грн;
  • у 2027-му – 9,379 млрд грн;
  • у 2028-му – 13 853 млрд грн.

Ставка акцизу на цигарки з фільтром може зрости до 90 євро (близько 3 805 грн за актуальним курсом НБУ) за 1 000 одиниць. Зараз вона становить майже 3 020 грн.

Іншими словами, лише коштом акцизу сигарети можуть подорожчати у 1,26 раза. Тобто, за вартості пачки, приміром, у 80 грн лише коштом акцизу вона подорожчає до майже 101 грн.

Збільшення акцизу передбачено зобов'язаннями України щороку підвищувати акциз на тютюнові вироби на 20% (директива ЄС 2011/64/EU). Так українське законодавство адаптують до вимог Євросоюзу.

Джерело: OBOZ.UA

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень