Ощадбанк і ПриватБанк готують до продажу. Що буде з вкладниками?

Іноземним інвесторам пропонують практично половину банківського сектору країни

Чотири банки в Україні продадуть уже найближчим часом. У своїх матеріалах OBOZREVATEL зазначає, що йдеться про:

  • ПриватБанк– продадуть повністю, але спершу потрібно закінчити суди з колишніми власниками;
  • Укрексімбанк– протягом п'яти років знайдуть міноритарного (володіє меншою часткою) власника, а після повністю приватизують;
  • Укргазбанк– продадуть частку міжнародному інвестору (Міжнародна фінансова корпорація вже дала кредит банку на 30 млн євро з можливістю замість грошей забрати собі 20% «Укргазу»);
  • Ощадбанк– хочуть продати до 2025 року.

Вкладники переймаються, адже можуть не отримати своїх вкладів у повному обсязі. Видання пише:

У разі закриття банку з Фонду гарантування вкладів клієнтам повернуть депозит на суму до 200 тис. грн. Тобто, якщо в закритому банку залишався вклад на 300 тис. грн, то 100 тисяч гривень там й залишиться.

Наразі це правило не поширюється хіба що на Ощадбанк. Повернення вкладів у разі його закриття держава гарантує в розмірі 100%. Цю норму можуть виключити уже найближчим часом, адже народні депутати розглянуть законопроєкт № 5542, який зобов'язує банк приєднатися до Фонду гарантування вкладів. А це означає, що гарантію в 100% таки можуть скасувати.

Наразі найближче до продажу перебуває Укргазбанк. Потенційно 20% банку можуть виявитися в руках Міжнародної фінансової корпорації, яка заплатила за це 30 млн євро.

Володіння державою левовою часткою банківського сектора (54% активів і 63% у депозитах фізосіб) обмежує конкуренцію, йдеться в стратегії Кабміну. До того ж якщо будь-якому з банків знадобиться докапіталізація, то власники змушені будуть шукати кошти самостійно, а за держбанки заплатять спільними податками всіх українців.

Експерти запевняють, що для переважної більшості клієнтів нічого не зміниться.  Ощадбанк, і ПриватБанк належать до системних банків. 

 

Регулятор (НБУ) продовжить контролювати ситуацію в фінансових установах і не дозволить безкарно порушувати нормативи.

Водночас нові власники будуть зацікавлені у тому, аби зберегти клієнтів та займатися розвитком фінустанов. Якщо умови розміщення депозитів і оформлення кредитів і змінюватимуться, то поступово і без відчутного погіршення умов для простих українців.

І хоча в цілому рішення про продаж банків уже ухвалене, покупця досі немає. Крім того, він повинен відповідати всім вимогам, які погодить Нацбанк.

Матеріали OBOZREVATEL

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень