Оплачений відпочинок. Чи можуть українці повернути гроші

Туристи й оператори ринку шукають компроміс

ФОТО з мережі

Експерти прогнозують серйозні збитки туристичної галузі, яка постраждала через пандемію COVID-19, тривалий карантин і закриті на невизначений термін кордони.

Заручниками ситуації стали й українці, які обирали послугу раннього бронювання й оплатили свій літній відпочинок ще у січні-лютому.

Туроператори пропонують у такому випадку перенесення подорожей на інші дати. Але є ймовірність, що за це доведеться доплачувати, — пише видання Сьогодні.Lifestyle.

Як складеться ситуація — наразі невідомо.

  • По-перше, скільки буде коштувати номер, навіть одномісний, або сніданок, за який начебто вже заплачено, ніхто зараз навіть спрогнозувати не може.
  • По-друге, авіарейси, їх періодичність і кількість місць на борту.

[media=181769] 


І туроператору доведеться нести якісь додаткові витрати й купувати додаткові квитки, – коментує голова Асоціації туроператорів України Ігор Голубаха.
 

«Заморожувати» свій тур видання теж не радить. Тому що спрогнозувати, якими будуть ціни через рік – неможливо. Насправді гроші – це єдине, про що з туроператором не можна домовитися.

Кошти знаходяться не в оперуванні туроператора, вони сплачені за кордоном, в той чи інший готель, в ту чи іншу організацію, і це певні незручності та економічні ризики для туроператора, – зазначає Ігор Голубаха.
 

У всьому іншому з туроператором можна досягти компромісу. Експерти радять – оптимальний варіант для обох сторін – перенесення подорожі на три-чотири місяці. Але будьте готові, що за це доведеться заплатити на 20-30% більше від початкової суми. А всі домовленості з туроператором пропишіть в додатковій угоді.
 

Є пункт закону України, згідно з яким турист може повернути всі свої кошти, крім уже сплачених туроператором авіакомпаніям, готелям. Карантин і епідеміологічна ситуація в країні визнана форс-мажором. Зараз ми всі перебуваємо в такому специфічному становищі та, в принципі, домовитися можна про будь-які умови й в будь-якому випадку. Практика, з якою я стикалася, дуже позитивна, – коментує юрист Марія Натха.

ФОТО з мережі

Отже, повернути повну суму коштів неможливо. Домовляйтеся про перенесення поїздки та підготуйтеся до того, що доведеться доплатити 20-30% від вартості путівки.

І головне – туроператори зараз готові розглядати будь-які ваші пропозиції.
 

За матеріалами Сьогодні.Lifestyle

 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень